foto: VŽ/NOMAD

Alija Hafizović

1940-2023.

Povodom odlaska istaknutijih ljudi, po pravilu, posegnemo za zbirkom fraza koje idu uz taj događaj, nastojimo poravnati neravnine njihove biografije, zagladiti nabore, aranžirati scenu… Kod onih, koji su bitisali u procjepu između stvarne vrijednosti i glasa koji ih je pratio, sve je to neophodno iz razloga osnovne pristojnosti.

No, bilo kakva šminka i lakirovka, suvišna je pri odlasku uistinu važnih i vrijednih osoba, poput upravo preminulog Alije Hafizovića Hafa, jednog od najzanimljivijih ljudi koji su koračali Šeherom.

Ovog višestruko darovitog umjetnika, prijatnog i lucidnog sagovornika i za njegovog života grad je bio pomalo zaboravio. Međutim, poput svake rijetkosti i vrijednosti, nije moguće zaboraviti i zanemariti njegove pjesničke, slikarske, dizajnerske, muzičke, novinarske i ine tragove na sveobuhvatnom portretu Sarajeva. Nije moguće zaboraviti njegov šarm i delikatnost u ophođenju, njegovu samozatajnost i respekt koji nenametljivo i nepatvoreno iskazuje svakom sagovorniku.

Sarajevo je ostalo bez marljivog i originalnog tkača njegove urbane kulturne strukture, ali je Hafizovićevo tkanje, na našu radost, trajno.