Dan Ustanka

Ovaj je praznik ukinut, ali ostaje važan dan u antifašističkoj borbi za oslobođenje u Drugom svjetskom ratu.

27. jula 1941. počeo je Ustanak naroda Bosne i Hercegovine i Hrvatske protiv okupatora i domaćih izdajnika. Nekada je bio Dan ustanka naroda BiH i Dan ustanka naroda Hrvatske. U obje države ovaj je praznik ukinut, a zvanične manifestacije zamijenila su nezvanična obilježavanja ovog važnog dana u antifašističkoj borbi za oslobođenje u Drugom svjetskom ratu.  

Danas, dok istorijski revizionizam relativizira zlo i dobro, pokušavajući da ispriča “novu” istoriju, u Sjedinjenim Državama dvojica republikanskih senatora predložila su neobavezujuću rezoluciju koja bi antifašiste proglasila “domaćim teroristima”.

“Antifa su teroristi, maskirani nasilnici koji se ‘bore protiv fašizma’ pravim fašizmom, zaštićeni liberalnim privilegijama”, izjavio je senator Bill Cassidy. “Nasilnici tjeraju svoje sve dok neko ne kaže ne. Izabrani službenici moraju imati hrabrosti da spriječe teror.”

Kako piše Washington Post, konzervativni mediji već koriste termin teroristi za pripadnike antife, pravdajući se nasilnim protestima poput sukoba sa bijelim nacionalistima u Charlottesvilleu 2017. godine. Pri tome pod “antifu” republikanci žele podvesti praktično sve antifašističke pokrete. U isto vrijeme tolerancija prema američkoj ekstremnoj desnici raste.

ADL (Anti-Defamation League) kao vodeća američka organizacija za borbu protiv mržnje navodi da se antifa protivi rasizmu, ali koriste neprihvatljive taktike, dok “bijeli supremisti koriste još ekstremnije nasilje da bi raširili svoje ideologije o mržnji, da bi zastrašili etničke manjine i potkopali demokratske norme”, stav je ADL-a.

Dok se u Evropi i Americi ekstremna desnica budi i svakoga dana jača, na takozvanoj ljevici kao i uvijek vlada nesloga zamaskirana pluralizamom ideja. 

Paradoksalno je da Bosna i Hercegovina i Hrvatska, države koje su nastale na avnojevskim principima, faktički i pravno, ne priznaju osnovne tekovine NOB-a, te građani te dvije zemlje 27. jula ne slave Ustanak istinskih patriota. Političari se inače, u obje te zemlje, samoproglašavaju najvećim patriotima svih vremena.

Partizanski patriotizam je izgradio škole, bolnice, fabrike, puteve, opismenio nepismeni narode… Današnji patrioti krčme tvorevine i stečevine partizana. Titova Jugoslavija nas i danas sve hrani. Patrioti XXI stoljeća su uglavnom lopovi i manipulatori, lažovi i kukavice.

Živio 27. juli Dan Ustanka protiv okupatora i domaćih izdajnika!

SMRT FAŠIZMU, a narodu šta izabere!