10 filmova jubilarnog SFF-a

NOMAD preporučuje filmove iz programa 25. Sarajevo Film Festivala.

Iz bogatog programa jubilarnog 25. izdanja Sarajevo Film Festivala, koji će biti održan od 16. do 23. augusta, izabrali smo 10 filmova koje ne bi trebalo propustiti.

Najnoviji film Pedra Almodovara Dolor y Gloria (preveden kao Tuga i slava) bit će prikazan u otvorenom kinu Metalac 17. augusta, a riječ je o djelu španskog režisera koji je izazvao brojne polemike zbog teme kojom se bavi – priča o filmskom reditelju na zalasku karijere. Da li je ovo Almodovarova najava povlačenja iz filmskog svijeta ili tek još jedno remek-djelo velikog reditelja, odgovor ćete možda imati nakon projekcije filma.

Za glavnu ulogu u ovom filmu Antonio Banderas je ove godine u Cannesu proglašen najboljim glumcem, a film je osvojio i nagradu za najbolju filmsku muziku (Alberto Iglesias), dok je Almodovar bio u konkurenciji za zlatnu palmu Cannesa.

Na različitim lokacijama u čak četiri termina bit će prikazan film Diego Maradona. Reditelj Asif Kapadia je u ovaj dokumentarni film sažeo više od 500 sati nikada ranije objavljenih video snimaka, baveći se životom jednog od najvećih fudbalera svih vremena. Film je ove godine bio u užem izboru za najbolji dokumentarac na festivalima u Locarnu i Cannesu.

Preporučujemo i dugometražni film Sin Ines Tanović koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival na Metalcu te imati još pet dodatnih projekcija. U filmu za koji je redateljica napisala i scenarij uloge su ostvarili mladi glumci Dino Bajrović i Hamza Ajdinović, zajedno sa glumcima starije generacije Snežanom Bogdanović, Uliksom Fehmiuom, Emirom Hadžihafizbegovićem, Jasnom Beri i drugim.

Program na Metalcu bit će 23. augusta zatvoren projekcijom filma Once Upon a Time… in Hollywood Quentina Tarantina, nagrađivanog filma o TV glumcu na zalasku karijere i njegovom dubleru koji nastoje pronaći svoje mjesto pod palmama Los Angelesa 1969. godine.

Od domaćih filmova, premijeru na SFF-u će imati dva kratka filma: Jama Albana Ukaja, rađen po scenariju Darija Bevande, u kojem glume Dina Mušanović, Igor Skvarica, Zlatan Škaljić i Izudin Bajrović te film Fuga Zorana Ćatića sa Romanom Mehićem, Alenom Džebo, Slavenom Vidakom, Semirom Krivićem, Majom Zećo i Robertom Krajnovićem.

A Dog Called Money film je o zajedničkoj saradnji britanske kantautorice PJ Harvey i fotografa Seamusa Murphyja. Kako bi iz prve ruke upoznala zemlje o kojima je željela pisati, Harvey je pratila Murpheyja na putovanjima u zemlje iz kojih je izvještavao, poput Kosova i Afganistana. Film će biti predstavljen 21. augusta u okviru programa Summer Screen.

U istom programu dan ranije treba pogledati i film o legendarnoj pjevačici i kćeri baptističkog pastora, odrasloj uz gospel. Nakon što je snimila niz hitova, u 29. godini života Aretha Franklin vraća se korijenima. Tokom dva dana, u baptističkoj crkvi New Temple u Los Angelesu, u pratnji hora Južne Kalifornije, Aretha je pjevala, a Sydney Pollack snimao njen nastup. Rezultat je ploča Amazing Grace, njen najprodavaniji album, dok filmska verzija tog nastupa nikada nije objavljena, do prošle godine. U publici se, uz Arethinog oca, tiskaju legendarni gospel pjevači, ali i Mick Jagger.

Iz programa Tribute to… posvećenog Pawelu Pawlikowskom preporučujemo filmove Kradljivci auta, iz 1998. godine, i Posljednje utočište iz 2000. godine.

Ljubitelji filma imat će priliku tokom osam festivalskih dana istražiti raznovrstan program koji čini 266 filmova, uz brojne prateće programe.

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri