Freudova družina prstenja

Nakon 1912. godine, otac psihoanalize je bliskim prijateljima, studentima i saradnicima darivao ugravirane zlatne pečatnjake.

Izložba pečatnjaka – prstenova koje je psihoanalitičar Sigmund Freud darivao svojim najbližim studentima i saradnicima, otvorena je prošle sedmice u Izraelskom muzeju u Jerusalemu i moći će se pogledati do kraja februara naredne godine.

Sve je počelo kada je zaposlenica izraelskog muzeja Morag Wilhelm pronašla malu kartonsku kutiju na kojoj je pisalo «Freud Nike» a unutra je bio zlatni prsten koji je pripadao Evi Rosenfeld, pshihoanalitičarki koja je odrasla u Njemačkoj a živjela u Beču. Bila je bliska sa Freudovom kćerkom Annom da bi nakon izvjesnog vremena postala i Freudovom pacijenticom. Prsten koji joj je poklonio sam Freud, bio je simbol njihovog bliskog odnosa, a Eva ga je kasnije donirala muzeju.

Wilhelmova je odlučila pronaći ostale prstenove, do sada je uspjela sakupiti njih šest, a muzej je napravio izložbu nazvavši je «Freud of the Rings». Bit će to prvi put da se prstenovi izlažu u javnosti.

Phyllis Grosskurth u svojoj knjizi The Secret Ring: Freud’s Inner Circle and the Politics of Psychoanalysis, pojašnjava kako je Freud prstenove počeo darivati nakon razlaza sa Carlom Gustavom Jungom 1912. godine. Dalje navodi da je Freud pet svojih najodanijih prijatelja i kolega okupio u «tajno društvo psihoanalitičara» i svakom od njih darovao zlatni prsten sa kamenom u kojem je ugraviran lik antičke boginje ili neka erotska scena.

Freud je, inače, posjedovao bogatu kolekciju antikviteta koja je brojala nekoliko hiljada artefakata iz antičke Grčke, Rima, Egipta, Indije i drugih zemalja a kamenje iz darivanog prstenja bilo je iz ove kolekcije, dok su ugravirane scene i likovi, predstavljale simbolični odnos Freuda i primaoca prstena.

Kasnije je Freud prstenove darivao prijateljima i studentima, a pretpostavlja se da ih je ukupno darovao 20.

Na izložbi će se osim prstena Eve Rosenfeld naći i prsten Sandora Ferenczija, mađarskog psihoanalitičara, potom Ernsta Simmela, njemačkog psihoanalitičara koji je kasnije emigrirao u Sjedinjene Države, kao i prsten Anne Freud. Tri prstena su posuđena iz kolekcije Freudovog muzeja u Londonu, jedan je iz Izraelskog muzeja u Jerusalemu, jedan iz Austrijske nacionalne biblioteke i jedan iz Jevrejskog muzeja u New Yorku. Pretpostavlja se da će izložba potaknuti vlasnike odnosno nasljednike ostalih Freudovih prstenova da se jave Izraelskom muzeju.

Pečatnjak Ernsta Simmela

 

Prsten Sandora Ferenczija

 

Svoj prsten je Eve Rosenfeld darovala Izraelskom muzeju u Jerusalemu