Gdje su nestale žene?

Sarajevo, Zenica, Madrid, Rim i New York imaju zajedničku osobinu u odnosu prema ženama.

Ako je suditi po nazivima ulica, parkova, mostova, bulevara, škola, spomenika… gotovo je nevažno da li ste u Sarajevu, Zenici, Madridu, Rimu ili New Yorku. Broj onih koji nose imena žena i slave njihova postignuća, gotovo je zanemariv iako je svjetska povijest puna naučnica, spisateljica, umjetnica, revolucionarki, političarki koje su dale značajan doprinos društvu.

I ovo je, poput brojnih drugih, političko pitanje a kako zorno pokazuje vrijednosti koje društvo njeguje, širom svijeta pokrenute su proteklih godina inicijative kako bi žene dobile veću vidljivost. U Tbilisiju, u Gruziji tako je najmanje 25 ulica, od 50 planiranih, dobilo nazive po ženama koje su doprinijele razvoju ove zemlje u različitim segmentima.

U New Yorku je u toku projekat She Built NYC! U tom gradu postoji 150 spomenika posvećenih historijski značajnim muškarcima i tek 5 posvećenih važnim ženama ovog grada. Međutim, to će se promijeniti već naredne godine. Gradske vlasti izdvojile su 10 miliona dolara kako bi se osigurala gradnja spomenika i umjetničkih djela u javnom prostoru, a građani New Yorka do 1. augusta mogu predlagati žene i događaje koji su ostavili trag u kulturi New Yorka a kojima će spomenici biti posvećeni.

Bosanskohercegovačka fondacija Cure izradila je Žensku mapu Sarajeva koja prikazuje koliko je ulica, ali i trgova, škola, mostova i bisti posvećeno ženama. Podaci su, pogađate, poražavajući – od 1.037 ulica u glavnom gradu, tek 1 most, 1 trg i samo 17 ulica nosi imena žena važnih za prošlost Sarajeva.

I Zeničani su prebrojavali ulice. Tamošnji Filozofski fakultet, odnosno studenti i studentice polazne godine predmeta Muzeologija, proveli su istraživanje a ovog maja otvorili izložbu I one su gradile Zenicu. Otkrili su da svega dvije zeničke ulice nose imena žena – Sestara Ditrih te Kraljice Katarine. Nijedan trg, most, bulevar, i još gore niti jedna škola u Zenici, ni osnovna ni srednja, od ukupno 35, ne nosi ime žene.

Bolja situacija nije niti u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini (gdje postoje gradovi poput Kaknja ili Tešnja u kojima niti jedna ulica ne nosi ime žene), niti je bolja u susjednim ili ostalim zemljama. Na internetu se može pronaći podatak da je manje od 2% zagrebačkih i beogradskih ulica nazvano po ženama, 3% rimskih i milanskih, 4% pariških, 6% montrealskih, 7% madridskih.

Dominaciju muškog roda pokazuje ne samo broj imenovanja ulica već i njihova lokacija. Ulice nazvane po ženama, gotovo u pravilu su udaljene od centralne gradske zone i važnih prometnica. A važno je spomenuti da čak i u slučajevima kad ulice nose imena žena, ne slave njihova postignuća već te ulice, kao na primjeru Pariza, u velikom procentu nose imena supruga i kćeri za historiju važnih muškaraca.