Zoran Predin: Glavom kroz zid

Slovenski kantautor u ponedjeljak će u Zagrebu promovirati svoju novu zbirku kratkih priča.

Jedan od značajnijih kantautora ovih prostora Zoran Predin napisao je drugu knjigu kratkih priča koja je objavljena za hrvatsku Frakturu a u ponedjeljak će zvanično biti promovirana u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Zbirka priča Glavom kroz zid predstavlja prozne minijature koje se tematski kreću od buntovničkih događaja iz mladosti preko tmurne političke zbilje i oštre kritike nacionalizama do intimnih porodičnih detalja.

“Opčinjen malim užicima, ljepotom, hranom, glazbom, morem, prijateljstvima, Zoran Predin u ovim pričama daje cijeloga sebe do posljednjeg poljupca, on hoda po stopama nježnoga sjećanja pozivajući na to putovanje i svoga čitatelja i čitateljicu”, kažu u Frakturi o svom novom izdanju.

Ovaj izvođač i kantautor iz Maribora, za sebe kaže da je “neostvareni košarkaš. Domar. Poštar. Noćni čuvar. Agent osiguravajućeg društva. Prodavatelj ploča. Učitelj na selu. Kantautor i povremeni pisac. Vuk samotnjak. Otac petero djece. Zasad ima petero unuka. Voli tripice, dunju i crni humor. Zaljubljen je u statičnu i pokretnu ljepotu. Danas je gastarbajter u Ljubljani.”

U dosadašnjoj karijeri objavio je 39 albuma, napisao tri zbirke uglazbljenih tekstova i dvije knjige kratkih priča. U medijima se može pročitati kako ga nazivaju “novovalnim Arsenom” a on upravo radi na svom 40. albumu “Zoran pjeva Arsena” na kojem će se naći 12 pjesama Arsena Dedića.

Predin i Matija Dedić dio ovog repertoara predstavili su u Sarajevu, na koncertu koji je organizirao Gramofon 14. aprila 2012. godine.

Predin ove godine obilježava četiri decenije muzičke karijere koju su obilježili duhoviti i provokativni tekstovi koje je pisao za svoj antologijski bend Lačni Franz ali i druge sastave sa kojima je nastupao.