Influenseri gube uticaj

Gotovo sve velike marketinške kampanje uključuju influensere, ali stručnjaci imaju savjet više.

Ranije ove godine objavljene su dvije važne vijesti za Instagram – osim što je proglašen najštetnijom društvenom mrežom po psihičko zdravlje mladih ljudi, uzrokujući ili pojačavajući simptome anksioznosti i depresije, objavljeno je i da se razmatra ideja da broj likeova na objavama bude nevidljiv.

Tada se postavilo pitanje šta će to značiti za influensere i uticaj koji imaju na ovoj mreži, međutim i bez skrivenog broja likeova, čini se da je njihov uticaj već pada.

Prema analizama agencije InfluencerDB koje objavljuje Mobile Marketer, postovi influesera bilježe najmanji broj reakcija ikad. Objašnjavaju to činjenicom da je Instagram zagušen plaćenim odnosno sponzoriranim oglasima.

Najveći broj reakcija na postove bilježe influenseri sa manjim brojem pratiljelja (do 5.000) i to 8,8%, oni sa do 10.000 posjetitelja 6,3%, dok taj procenat za one sa više od 10.000 pratitelja iznosi 3,6%.

Broj reakcija odnosno “engagement rate” u padu je u svim segmentima – kod influensera fokusiranih na putovanja čak je najveći – 8% prošle godine dok ove godine iznosi 4,5%.

Pažnju privlači još jedan zanimljiv detalj: iako sponzorirane objave bilježe veći broj reakcija nego nesponzorirane, nije jedini razlog to što su u pitanju plaćeni oglasi koji imaju veći doseg. Stručnjaci navode da influenseri veću pažnju posvećuju objavama koje će biti sponzorirane te kreiraju kvalitetniji sadržaj. Stoga se kao zaključak nameće da bi influenseri trebali evoluirati odnosno promijeniti taktiku kada su objave u pitanju ukoliko ne žele dodatno izgubiti na uticaju.

Gotovo 93% kampanja koje uključuju influensere okrenute su Instagramu, što je dvostruko u odnosu na YouTube i Facebook. U kampanjama u koje su uključeni, influenseri najčešće koriste “story” i to na izričit zahtjev oglašavanih brendova te ova opcija Instagrama bilježi porast od 60% u posljednjem kvartalu dok su kampanje na Facebooku i Twitteru u padu za 20, odnosno 10%.

Trend je da sve veći procenat kampanja uključuje influensere, a stručnjaci savjetuju da je mudrije investiranje u nano influensere koji imaju manji doseg ali znatno odanije pratitelje. Inače, investiranje u takozvani influenser marketing porastao je za 198% u odnosu na 2017. godinu.

I dok je Instagram omiljena društvena mreža među influenserima, Pinterest je omiljena među brendovima i to u vrijeme prazničnih šoping groznica.