Bush: Kako biti nevidljiv

Britanski izdavač Faber za decembar najavljuje prvu knjigu stihova Kate Bush.

Nezavisna britanska izdavačka kuća Faber obajavila je da će 6. decembra objaviti prvu knjigu stihova i pjesama Kate Bush. U knjizi pod nazivom How to Be Invisible: Selected Lyrics, naći će se pjesme koje su obilježile njenu četrdesetogodišnju karijeru. Faber još uvijek nije otkrio koje će pjesme biti odabrane za objavljivanje, ali je za očekivati da će se među njima naći stihovi pjesama kao što su Wuthering Heights, Cloudbusting, Breathing i The Man with the Child in His Eyes.
 
Britanski autor David Mitchell, koji je ove godine gostovao na književnom festivalu Bookstan u Sarajevu, odabran je da napiše predgovor za knjigu. Mitchell je ranije naglašavao da je Kate Bush njegova heroina te da se u njenim stihovima mogu prepoznati scene nalik onima iz kratkih priča ili koje su same po sebi kratke priče, a u najavi ovog predgovora naveo je kako ona nije samo pjevačica, nego i autorica koja je “napisala muzička djela koja vas prate cijelog života.“
 
Iako se rijetko pojavljuje u javnosti, Kate Bush se smatra jednom od najznačajnijih britanskih pjevačica. U svoje pjesme uspjela je ugraditi elemente iz djela Emily Brontë, Jamesa Joycea ili braće Grimm i na taj način napraviti jedinstven spoj muzike i nekih poznatih djela svjetske književnosti.  
 
Zbog specifičnog muzičkog izraza, 2002. godine joj je dodijeljena nagrada Ivor Novello za izuzetan doprinos muzičkoj umjetnosti.
 
Prije ove knjige, Faber će u novembru objaviti knjigu stihova Neila Tennanta iz grupe Pet Shop Boys, dok će How to Be Invisible biti prva zbirka pjesama nekog ženskog autora u izdanju ove izdavačke kuće.