Mačke Waltera Chandohe

Moda ima Helmuta Newtona, arhitektura Juliusa Shulmana, a mačke imaju Waltera Chandohu.

Statistike društvenih mreža dokazuju kako su najpopularniji i najpoželjniji sadržaji na internetu oni koji se tiču mačaka. A mnogo prije instagrama i #catsofinstagram, fotografije mačaka proslavio je Walter Chandoha, ratni fotograf iz Drugog svjetskog rata, kojem je slučajni susret s jednim mačićem odredio smjer buduće karijere. 

Fotografije koje je snimio Chandoha, našle su se na više od 300 naslovnica magazina i u hiljadama reklama, a sve je počelo jedne zimske večeri 1949. godine u New Yorku kada je mladi student marketinga, na povratku s fakulteta, na ulici uočio promrzlog mačića, stavio ga u džep svog kaputa i odnio kući.

Nazvao ga je Loco, a kada je prvi put objektiv svog aparata usmjerio ka ovoj ruskoj plavoj mački, rezultati su ga tako dojmili da je počeo fotografirati mačke iz lokalnog utočišta za životinje. Ove su fotografije označile početak nevjerovatne karijere koja je trajala sedam decenija.

Tokom radnog vijeka snimio je više od 200.000 fotografija, od toga, uz pomoć svoje supruge, 90.000 fotografija mačaka! Radio je pod utjecajima japansko-francuskog slikara Tsugaharua Foujite čije su kompozicije često uključivale mačke te Johannesa Vermeera i načina na koji je veliki nizozemski slikar koristio svjetlo.

Od reklama do čestitki, od slagalica do ambalaže za hranu, mačke Waltera Chandohe bile su sveprisutne, a svojim radovima inspirirao je i umjetnike poput Andyja Warhola. “Šetnja supermarketom, između polica sa hranom za životinje šezdesetih podsjećala je na posjet galeriji Waltera Chandohe”, napisao je novinar Financial Timesa prije dvije godine u tekstu o ovom fotografu.

Teško je izabrati najdojmljivije fotografije koje je snimio ali izdvojit ćemo dvije. Onu na kojoj je njegova kćerka Paula sa mačićem na ramenu. Doima se da se i mačić poput Paule glasno smije, ali “on samo mjauče”, otkrio je Chandoha u jednom intervjuu. Druga je fotografija skupine mačaka koja podsjeća na gangstersku bandu.

Chandoha je objavio više od 30 knjiga, a izdavačka kuća Taschen višejezičnim izdanjem na engleskom, francuskom i njemačkom, knjigom Cats odaje priznanje fotografu koji je preminuo u januaru ove godine u 99. godini ali i ljupkim stvorenjima koja su pozirala ispred njegovih objektiva desetinama godina unatrag.

Latifić: Sin vjetra
Begagić: 2stih o 2nošcima
Moj deda o pronalazaču bicikla