foto: Nebojša Babić

Muzička konferencija u Sarajevu

Beyond Europe SARAJEVO 2022

Muzički profesionalci iz više od 30 zemalja svijeta doći će u Sarajevo i učestvovati na muzičkoj konferenciji Beyond Europe SARAJEVO 2022 koju Europe Jazz Network (EJN) i Jazz Fest Sarajevo organiziraju početkom juna.

Bit će to prva konferencija ove vrste koju EJN – mreža 170 organizacija iz 34 zemlje – organizira izvan Evropske unije za svoje članove i druge organizacije i profesionalce. Beyond Europe SARAJEVO 2022 će okupiti predstavnike međunarodnih festivala, koncertnih dvorana, klubova, kao i agente, muzičare, producente i muzičke novinare iz Evrope, Australije, Azije i Amerike.

Razgovori, paneli, projekcije samo su dio programa muzičke konferencije čiji središnji dio čini „showcase“ – muzički program u Narodnom pozorištu – koji će predstaviti dio aktuelnih projekata muzičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije, uz gostovanje muzičara iz Slovenije, Turske, Španije, Irana i Kube.

Drugog juna nastupaju Adis Sirbubalo, koji će izvesti kompozicije sa posljednjeg solo albuma Ljubljana objavljenog koncem prošle godine u izdanju sarajevskog Gramofona, i Trio Damira Imamovića koji će predstaviti aktuelni nagrađivani projekat Singer of Tales.

Trećeg juna violončelistica i vokalistica Lakiko – Lana Kostić izvest će repertoar kompozicije što će biti objavljene na njenom novom albumu najavljenom za kraj godine, dok će se novim repertoarom predstaviti i Miron Rafajlović, Sarajlija sa trenutnom adresom na Balearskim otocima. Njegov međunarodni kvartet čine Bosanac, Iranac, Kubanac i Španac, svi žive u Španiji, a putuju sa hrvatskim, austrijskim i španskim pasošima, što je valjda zanimljivost vremena i društveno-političkog trenutka koji živimo.

foto: Lionel Flusin

„Iako sam više puta sa raznim projektima nastupao u Sarajevu, ovaj koncert će za mene biti poseban i emotivan“, kaže Miron Rafajlović za NOMAD, „jer po prvi put sviram i prezentiram svoj autorski rad u rodnom gradu”. Rafajlovićev kvartet upravo snima svoj drugi album koji će se zvati Mediterranean Soul. „Vjerujem da će publika uživati u fuziji Balkana sa flamenkom, koja ima jedinstvenu i originalnu atmosferu“, kaže.

Treći dan muzičke konferencije, 4. juni, prezentira međunarodnim gostima tri dua: Dobrila & Dorian iz Sjeverne Makedonije, Alkatmer iz Bosne i Hercegovine i Braću Teofilović iz Srbije koji su posljednji put u Sarajevu nastupali 2014. godine, na Jazz Festu sa Miroslavom Tadićem. Nakon šest godina diskografske pauze Teofilovići su objavili novi studijski album Element sa 14 tradicionalnih kompozicija. Bogato kulturno naslijeđe ovih prostora promoviraju na koncertima po Evropi, a nakon turneje u Poljskoj stižu u Sarajevo. „Za promociju svakog umetnika jako je važno predstavljanje njegovog stvaralaštva pred međunarodnim promoterima, koji mogu da prepoznaju i promovišu njegov rad, stoga je sjajna ideja da se organizuje jedna ovakva konferencija na ovim prostorima“, riječi su Ratka Teofilovića.

U muzičkom dijelu programa konferencije nastupit će još jedan bend iz Srbije, najaktivniji beogradski jazz sastav Fish in Oil, dok će završni program konferencije činiti Audio InFunktion DJ set, oba nastupa u okviru programa Beyond Europe Special.

Keynote Talk & Keynote Walk

Beyond Europe SARAJEVO 2022 planira i druge sadržaje poput predavanja (Keynote Talk) Toma Cohena, kompozitora, producenta i osnivača orkestra East & West iz Jerusalema. Ovaj je dirigent i muzički direktor školovan u afričkim i arapskim zemljama, trenutno živi u Briselu, a međunarodni ugled stekao je muzikom Levanta – kako naziva svoju fuziju istočnjačkih i zapadnjačkih muzičkih stilova.

Za međunarodne i regionalne goste bit će organizirana šetnja Sarajevom (Keynote Walk) sa rediteljem Harisom Pašovićem, osnivačem East West Centra Sarajevo. Delegacija EJN-a će posjetiti i Muzički centar Pavarotti u Mostaru.

Za međunarodne goste bit će organizirana i projekcija filma ‘Quo Vadis, Aida?’ kao i razgovor sa autorima filma – rediteljicom Jasmilom Žbanić, kompozitorom Antonijem Komasom Łazarkiewiczem, direktoricom fotografije Christinom A. Maier – koji će moderirari teoretičar filma Nebojša Jovanović, dok će na panel diskusiji u okviru muzičke konferencije sudjelovati gosti iz Poljske, Belgije i Italije: Martyna van Nieuwland, direktorica Katowice JazzArt Festivala, Wim Wabbes, umjetnički direktor Handelsbeursa iz Genta i predsjednik mreže EJN te bh. muzičar Damir Imamović, a razgovor će moderirati historičar muzike i profesor Francesco Martinelli.

Beyond Europe SARAJEVO 2022 izvrsna je prilika za bosanskohercegovačke i regionalne muzičare da predstave svoj rad organizatorima muzičkih programa iz svijeta, ali i prilika da međunarodni gosti upoznaju kulturu i turističku ponudu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Još jedna prilika da Sarajevo i Bosna i Hercegovina predstave svoju lijepu stranu i pošalju u svijet slike boljeg Sarajeva i još bolje Bosne i Hercegovine, pa makar na nekoliko dana. Od 2. do 4. juna.