Neispričana historija bh. žena

Masha Durkalić o nastanku projekta i budućim aktivnostima na realizaciji knjige #ženeBiH.

Projekt #ženeBiH započeo je u martu 2018. godine kao dio inicijative obilježavanja Mjeseca ženske historije (#WomensHistoryMonth). Nastao je spontano, iz jednog grupnog razgovora u inboxu Facebooka između mojih prijateljica Amile Hrustić i Hatidže Gušić, i mene. Provođenje vremena na Facebooku obično i nema neki produktivan rezultat, no naše diskutiranje o tome kako se vidljivost feminizma ponekad iskorištava na pogrešan način dovelo nas je do konkretne ideje. Amila je predložila da napravi vizual sa Stakom Skenderovom, da Hatidža pronađe najbitnije informacije o njoj, a da ih ja uobličim u kraći tekst. I tako su nastale #ženeBiH, od Stake Skenderove, prve prosvjetne i socijalne radnice u BiH.

Narednih 30 dana smo svakodnevno objavljivale vizuale sa kratkim biografijama na Facebooku, Twitteru i Instagramu, na ličnim profilima, kao i na Facebook profilu portala Diskriminacija.ba. Završile smo sa Selmom Spahić, mladom i međunarodno priznatom bh. rediteljicom. Ovom malom inicijativom smo željele obezbijediti prostor značajnim bh. ženama koje su razbijale stereotipe, unaprijedile prava žena u Bosni i Hercegovini i dale svoj doprinos rodnoj jednakosti. Nažalost, ove feminističke heroine svakodnevno padaju u sve veći zaborav u našem društvu, jer ih moderna historiografija jednostavno zaboravlja. Djeca u školama ne uče o njima. Ulice, škole i trgovi ne nose njihova imena, jer svaka smjena vlasti ima vlastite heroje. Za heroine nema mjesta. Ni Google ne zna previše o ovim ženama, a kamoli naši školski udžbenici ili mi sami/e.

Nakon mjesec dana volonterskog rada, sa tri različita mjesta u svijetu – Amila radi kao umjetnička direktorica u Pragu, Hatidža kao projekt menadžerica u Sarajevu, a ja studiram u Reykjaviku – odlučile smo stvari podići na viši nivo. Od početka nam je bilo jasno da mjesec dana nije dovoljno da učinimo vidljivima sve žene o kojima smo željele pisati. Ohrabrene pozitivnim reakcijama, odlučile smo da naš sljedeći korak bude knjiga koja će sadržavati biografije i ilustracije preko 50 žena. Na posao smo se bacile već u aprilu, te počele raditi na knjizi, ponovo volonterski, i ponovo sa tri različita mjesta u svijetu, sa stavom kao da posjedujemo sva moguća finansijska sredstva za knjigu (što naravno, nije ni blizu tačno).

Odlučile smo da na kreaciji knjige angažiramo isključivo žene, s obzirom da na taj način želimo doprinijeti vidljivosti žena, kao i promovirati rad bh. umjetnica, dizajnerica i ilustratorica. Kako bismo obezbijedile honorare za jedan dio ilustratorica i štampanje knjige, u jesen 2018. godine planiramo pokrenuti crowdfunding kampanju.

Ovo je priča koja je počela spontano, motivirana samo našim entuzijazmom da proširimo znanje o ovim ženama, jer smo vidjele da potreba za tim znanjem postoji. Stoga se nadamo da će nas svi na jesen podržati bilo direktnom podrškom naše crowdfunding kampanje ili dijeljenjem informacija o kampanji na društvenim mrežama. Ostajemo posvećene tome da oživimo ove žene, koje su zaboravljene u modernoj bh. historiji. Žene o kojima pišemo su svojim zaslugama oblikovale društvo u kojem živimo danas, ali njihova imena, likovi i djela, ostaju nepoznati. Mi ih putem ove knjige želimo učiniti vidljivima i prepoznatljivima. Bit ćemo sretne ako nas podržite u tome.

Više o kampanji #ženeBiH možete pogledati ovdje, kao i na Facebook stranici Žene BiH.

Rudari su krivi za sve
Hadžić: Veliko resetovanje
Fišer: Propaganda, drugi dio
Zlatar: Crne rupe