Nova bajka braće Grimm iz 2018. godine

Princeza i lisica, neobična bajka za uspavljivanje koju je napisala vještačka inteligencija.

Crvenkapica, Snjeguljica, Ivica i Marica, Čarobni frulaš, Trnoružica samo su neke od bajki braće Grimm, duboko urezane u našu kolektivnu svijest. Ali šta je sa Princezom i lisicom? Ako ranije niste čuli za nju, niste ni mogli. Nastala je tek ove godine.

Bajka tehnički nije djelo slavnih, davno preminulih pripovjedača, zapravo, teško da iko može polagati autorska prava na nju, ali je za njen nastanak korišten kompletan opus braće Grimm koji je tim pisaca i programera okupljenih oko kompanije Botnik koristio kako bi oblikovao digitalnu bajku, ispoliranu ipak ljudskom rukom.

Princeza i lisica je vještački generisana uz pomoć programa Voicebox, baziranog na pretpostavljanju teksta, slično kao na pametnim telefonima. “Potom su stvarni pisci, dobijene fraze i rečenice, uobličili u priču”, kazao je Jamie Brew, direktor Botnika i jedan od trojice pisaca koji su pomogli oblikovati priču. Praznine u priči su popunjene zahvaljujući njihovoj mašti, sugestijama algoritama i uputama Calmovih urednika.

Calm je, naime, aplikacija na kojoj je dostupna ova bajka u cjelini kao dio kolekcije od 90 priča za uspavljivanje, aplikacije namijenjene za meditaciju i olakšavanje problema sa spavanjem.

Priča počinje otprilike ovako:

Bio jednom jedan zlatni konj sa zlatnim sjedalom i prelijepim ljubičastim cvijetom u kosi. Konj bi nosio taj cvijet do sela gdje je princeza plesala zbog vesele činjenice da je sama tako lijepa i dobra.
“Prekrasno je!”, rekla je svome ocu, kralju kruha i sira. “Hoćeš li mu dati nešto da jede i pije ako se konačno udam za princa?”
Kralj je već odavno podsticao svoju kćerku da se uda za jedinog princa u zemlji. Problem je bio u tome što ga nije voljela i što je nastavljala odbijati njegov prijedlog.
Ushićen, kralj je odgovorio: “Pođi sa mnom u podrum dvorca, imam komad torte i sok za ovo čudno stvorenje koje je tvoj konj.”