Može li marihuana poboljšati seksualni život?

Uz tvrdnju da kanabis čini čuda u krevetu, u prodaji su proizvodi obogaćeni kanabisom koji, navodno, poboljšavaju seksualno iskustvo.

Indijci koji su prakticirali tantrički seks, počeli su koristiti kanabis u svojim seksualnim akrobacijama već 700. godine p.n.e. Tridesetih godina prošlog stoljeća Fusion je utvrdio kako su mlade ruske nevjeste koristile mješavinu kanabisa i janjećeg sala kako bi smanjile neugodu prilikom gubitka djevičanstva.

Danas je industrija kanabisa spremna ovoj biljci pripisati gotovo svaku vrstu pozitivnog učinka. No, oni koji su tokom seksa probali koristiti kanabis u nekom obliku, o svojim iskustvima govore dosta uvjerljivo.

Postoji čitav spektar svojstava o kojima se govori, kao i jestivih proizvoda na bazi kanabisa koji obećavaju bolji seks. Firma Dosist nudi elegantne osvježivače prostora pod nazivom “Uzbuđenje” i “Strast”. Kikoko, kompanija koja prodaje čajeve na bazi kanabisa, nudi “Sensuali-čaj”.

Koji kanabis kupiti? Kako razumijeti različite oznake pri kupovini kanabisa?

Najčešći proizvodi koji se pojavljuju i prate legalizaciju kanabisa su lubrikanti s kanabisom, obično na bazi kokosovog ulja s dodatkom kanabisa. Za njih se tvrdi da prskanjem na ženske genitalije pojačavaju osjetljivost i uzbuđenje, te da ženski orgazmi postaju jači i veća je vjerovatnoća da će ih žena doživjeti.

Quim Rock, brand dostupan u u Kaliforniji, dodaje ga ulju čajevca, za koji kaže da je dobro za vaginalno zdravlje. Rachel Washtien, jedna od dviju osnivačica ove firme, napisala je u e-poruci da je dio njihove misije “razbiti tabue povezane s seksom, kanabisom i vaginalnim zdravljem”. Ime tvrtke pokušava u pozitivnom smislu revitalizirati pogrdnu staroenglesku riječ za ženske seksualne organe. Logotip tvrtke, gušter koji se sunča na stijeni, trebao bi utjeloviti duh samozadovoljavanja.

Stranica Quim Rocka sadrži dosta estetskih i mutnih fotografija koje ne otkrivaju previše – motiv koji se često ponavlja je motiv voća sa sjemenkama – i pohvale zadovoljnih kupaca. “Osjećala sam se kao da za moju vaginu nema pravila!”, oduševljeno kaže Emily, 34 godine.

Proizvodi Quim Rocka dostupni su samo u Kaliforniji, ali Washtien kaže da je mjesečna prodaja između četvrtog tromjesečja 2017. i prvog tromjesečja 2018. godine porasla za 300%.

Ostali brandovi koji prodaju lubrikante na bazi kanabisa su Stoney Yoni, koji proizvodi zdrava ulja i ulja za masažu, te Humboldt Apothecary čiji se “Love Potion br. 7” može primijeniti na koži ili oralno.

Ovakvi lubrikanti su skupi – bočica Quoz Rocka od oko 60 grama košta 50 američkih dolara – i njihovo korištenje u većini slučajeva nije preporučljivo ukoliko se koriste s kondomima. Zato se postavlja vrlo važno pitanje: jesu li efikasni?

Nitko ne potroši tri godine baveći se temom kanabisa, a da pri tome ne postane znatiželjan da sazna o čemu se tu zaista radi. Jednom sam kupio lubrikant na bazi kanabisa, marke Foria, a moja  partnerica koja je pristala da ga isprobamo u naučne svrhe, smatrala je da je ovo bila jedna zabavna novost, ali nije nešto posebno unaprijedila cijelo iskustvo (od kojeg bi se, nadali smo se, i zemlja zatresla). S pozitivne strane, rekla mi je da nije bilo nikakvih nuspojava, “što uvijek brine žene kada probaju nove stvari”.

Dr. Jordan Tishler je predsjednik Udruženja stručnjaka za kanabis, organizacije doktora koji su zainteresirani za dokaze o učincima kanabisa. (Udruženje ima oko 300 članova.) Dok mnogi pacijenti u početku posjete dr Tishlera u Bostonu, gdje se nalazi njegova ordinacija, žaleći se na zabrinutost zbog osjećaja boli i tjeskobe, kaže on, nakon što kod njega započnu tretman, ponekad navode da im je seksualni život postao bolji. Njegovi tretmani obuhvataju i temu seksualnog zdravlja.

Ulje kanabisa “tamo dolje”, kaže Tishler, može poboljšati protok krvi i osjetljivost, “ali seksualnost je najvećim dijelom u glavi.” Govoreći o metodama konzumacije, obično preporučuje udisanje isparenja, što omogućava veću kontrolu nad početnom fazom, nego konzumiranje jestivih proizvoda na bazi kanabisa.

“Ne možemo puno ponuditi ljudima koji imaju problem sa seksualnom funkcijom”, kaže Tishler, tvrdeći da se glavni medicinski tretmani fokusiraju isključivo na erektilnu disfunkciju. “Problemi muške seksualnosti nisu vezani samo za erekciju.”

Kanabis bi, međutim, mogao pomoći parovima kod kojih postoji problem nejednakog intenziteta seksualnog nagona, kaže Tishler. Postojeća istraživanja, od kojih je većina bavi ženama, pokazala su da “ovdje imamo sastojak koji može biti vrlo koristan, posebno ukoliko se pravilno koristi, a u ovoj oblasti nema neke posebne konkurencije”.

Kombiniranje marihuane i seksa je postalo tema bjelačke Amerike tek šezdesetih godina prošlog stoljeća. “Ljudi su govorili: ‘Da, ovo je odlično! Stvarno mi pomaže da se seksualno uzbudim'”, kaže Tishler. “S obzirom da su žene češće zagovarale ovu ideju, ona u to vrijeme vjerojatno nije dovoljno ozbiljno shvaćena.”

Tishler, međutim, upozorava da je važno koristiti tačno određenu dozu, posebno za muškarce, jer prekomjerno djelovanje može dovesti do suprotnog efekta – neplanirane erekcije.

Prije 25 godina, kada je dr. Tishler bio student na Medicinskom fakultetu u Harvardu, ni jedna od ovih tema nije bila dio nastavnog programa, a i danas se malo toga promijenilo. Srećom, ne morate ići na Harvard kako biste otkrili postojanje ove sretne veze između marihuane i seksa.

“Ako imate zdrav seksualni život, vjerojatno vam ne treba moja pomoć da istražite ovu vezu”, kaže Tishler. “No, za osobe koje imaju seksualne probleme, “tu se radi o stvarima koje ne možete riješiti prostim savjetom: ‘Idi, zapali džoint!'”

Minijatura iz kasnog 12. stoljeća