Vraćam se za 20 minuta

Sa lica mjesta

Bijela tabija, istaknuti objekat na razglednici Sarajeva, oduvijek je bila posebno mjesto na koje su turisti rado dolazili jer se sa Bijele tabije, između ostalog, pruža jedan od najljepših pogleda na Sarajevo.

Odnedavno se ulaz na Tabiju naplaćuje 5 KM svim posjetiocima, stranim i domaćim. Provjerili smo šta im se za tu cijenu nudi.

I dok čekamo ispred zaključane kapije na kojoj je nalijepljen papirić s notom “I'll be there in 20 min”, grupa japanskih turista upravo je odustala od čekanja. Nedugo zatim iz tvrđave do kapije došeta čovjek.

“Možemo li ući?”
“Ne radim ja ovdje. U obilasku sam već sat vremena pa me, čini se, zaključalo.”

Došeta uskoro i čuvar/domaćin Tabije u japankama: “Samo sam na 15-20 minuta otišao.”

Tabija je nedavno ograđena, postavljen je kontejner u kojem se vrši prodaja ulaznica, a kada uđete na Tabiju, dočeka vas “samo smeće, ništa više”, rečeno riječima američkog turiste.

U tvrđavi leže nabacene rolne itisona koje su tu, pretpostavljamo, donesene za potrebu organizacije na tom mjestu nikad održanog koncerta Tri pisma iz Sarajeva. Iako je koncert zbog kiše održan na alternativnoj lokaciji prije dvadesetak dana, itisoni su i dalje na gomilama nabacani, kao i zaostali dijelovi koncertnog inventara. Ili su itisoni i ostalo tu iz nekog drugog razloga… izoženi kao eksponati za turiste i druge posjetioce.

“Možda naplaćuju 5 KM da bi mogli platiti odvoz smeća”, pokušava biti duhovit raspoloženi američki turista.

Bijelom tabijom upravlja JP Sarajevo doo firma koju je Grad Sarajevo osnovao prije nekoliko godina da upravlja objektima u nadležnosti grada, kao što su Vijećnica i Trebevićka žičara. U njihovoj nadležnosti i pod njihovom upravom su odnedavno Jajce kasarna i Bijela tabija.