700-godišnje drvo spašeno infuzijama

Pillalamarri je jedna od drevnih turističkih atrakcija Indije, čija krošnja i korijenje zauzimaju više od 12.000 kvadratnih metara.

Pillalamarri, banjan drvo, jedno od najvećih na svijetu, popularna turistička lokacija i mjesto hodočašća u blizini grada Mahabubnagara u centralnoj Indiji, spašeno je uz pomoć infuzija nakon što su svi drugi pokušaji spašavanja drveta napadnutog termitima propali.

Na drvo je bilo priključeno nekoliko stotina boca infuzije, hemikalije protiv termita drvo je apsorbiralo za 10 do 12 sati, a tretman će trebati ponavljati narednih nekoliko mjeseci dok termiti ne budu istrijebljeni iz drveta.

Pillalamarri je jedna od drevnih turističkih atrakcija Indije, i vrlo neobična vrsta drveta, latinskog naziva Ficus benghalensis, a njegova krošnja i korijenje zauzimaju više od 12.000 kvadratnih metara, što ga čini jednim od najvećih drveća na svijetu. 

Prošlog decembra, pristup dijelu ovog banjan drveta bio je zabranjen za posjetioce jer su dijelovi krošnje uništene termitima predstavljali opasnost za turiste. Drugi dijelovi drveta odranije su oštećeni jer turisti grane drveta koriste kao ljuljačke ili urezuju svoja imena u koru drveta i grana, što dodatno šteti ovom gigantskom stablu koje je preživjelo gotovo 700 godina na zemlji. Kako bi se spriječilo pucanje već oštećenih grana, za dijelove drveta izrađeni su betonski potporni stubovi.

Banjan drvo je nacionalno drvo Indije i smatra se svetim. Iako postoje različite informacije koje je najveće banjan drvo na svijetu, pretpostavlja se da je to ono koje se nalazi u botaničkoj bašti u blizini Kalkute koje se prostire na blizu 20.000 m2 a samo za ovo drvo brine se 13 zaposlenika botaničke bašte.

Žujo: Nurija Palata
Jakubović: Pripadanje
Pulig: Vrli Euro svijet