Eiffelov toranj postaje crven?!

Danas je toranj obojen u posebno dizajnirane tri nijasne bronzane boje nazvane "Eiffelov toranj smeđa".

Iako crno-bijele fotografije snimljene u prvim danima Eiffelovog tornja, navode na krivi zaključak o originalnoj boji Čelične Dame Pariza, postoji mogućnost da ovaj pariški simbol bude prefarban iz trenutne bronzane u originalnu, crvenu boju.

Možda je teško zamisliti, ali na zahtjev Gustava Eiffela, dijelovi tornja su prije sastavljanja u radionici ofarbani u venecijansko crvenu, a Toranj je 1889. godine ofabran u crvenosmeđu boju. Tri godine kasnije, prefarban je u još teže zamislivu oker, a sedam godina kasnije situacija postaje još luđa, kada osnova čuvenog spomenika postaje narandžastožuta a vrh svijetložut.

Od 1907. do 1954. godine, metalna konstrukcija je bila žutosmeđa prije nego je 1968. godine ofarbana u smeđecrvenu. Danas je Eiffelov toranj obojen u posebno dizajnirane tri nijasne bronzane boje nazvane “Eiffelov toranj smeđa” – najtamnijom nijansom je ofarban donji dio osnove, a najsvjetlijom vrh tornja.

Još uvijek nije definitivno potvrđeno da će spomenik dobiti živu boju. Stručnjaci će, kako piše Le Parisien, analizirati svih 18 slojeva boje na Tornju i tek nakon toga bit će donesena konačna odluka.

Početak radova planiran je za oktobar ove godine, završetak se očekuje u 2021. godini, a za koju god boju se stručnjaci u saradnji sa francuskim ministarstvom kulture i gradskim vlastima odluče, bit će potrebno 25 radnika, 1.500 četaka i 60 tona boje kako bi se ofarbala konstrukcija od 10.000 tona. Cijeli posao se vrši ručno, upotreba bilo kakvih mašina poput kompresora, brusilica i slično nije dozvoljena. 

U narednih 15 godina za radove koji su na Eiffelovom tornju počeli prošle godine, utrošit će se gotovo 586 miliona KM (300 miliona EUR), najveći dio sume bit će iskorišten za nabavku i postavljanje staklenog zida otpornog na metke oko Tornja. 

Kako bi se finansirali planirani radovi, u novembru prošle godine cijena ulaznica za Eiffelov toranj porasla je gotovo 50%. Dodatno opravdanje za visoku cijenu ulaznice od gotovo 50 KM (ulaznica sa korištenjem lifta do posljednje etaže), odgovorni pronalaze u činjenici da ulaznica za Empire State Building košta više, približno 90 KM dok za Burj Khalifu iznosi oko 170 KM.

Svake godine 6 miliona posjetilaca se uspenje stepenicama ili liftom Eiffelovog tornja, a prošle godine simbolično je proslavljen 300-milioniti posjetilac Tornja u prethodnih 130 godina.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor