Još jedna žrtva brutalnog režima

324 dana od početka štrajka glađu, turski aktivista i muzičar Ibrahim Gökçek preminuo je u četvrtak u bolnici u Turskoj, samo dva dana po prekidu štrajka što je uslijedio nakon pozitivnih pregovora sa turskim vlastima.

39-godišnji Gökçek je proveo gotovo godinu u suzdržavanju od hrane, tokom štrajka glađu konzumirao je tečnosti, u znak protesta protiv pritvaranja članova muzičke grupe Yorum čiji je član bio, zabrane rada benda i njihovog kulturnog centra i zabrane održavanja koncerata. Ovo je treća smrt koja je posljedica štrajka glađu u Turskoj u proteklih nešto više od mjesec, i još jedna žrtva Erdoğanovog brutalnog režima.

Pjevačica benda Helin Bölek preminula je 3. aprila u svom domu u Istanbulu nakon 288 dana štrajka glađu a Mustafa Koçak nakon 297 dana štrajka i to u zatvoru kao žrtva nepravednog suđenja, dok je služio doživotnu kaznu zbog navodnog pokušaja rušenja ustavnog poretka i umiješanosti u ubistvo tužioca Mehmeta Selima Kiraza 2015. godine. Koçak je osuđen na osnovu iskaza tajnog svjedoka koji je svjedočio protiv 150 osoba a koji je nakon suđenja napustio Tursku i sudu uputio peticiju u kojoj je naglasio da je svjedočio pod prisilom, piše portal Ahval. Koçakov advokatski ured objavio je uz vijest o smrti kako je njihovom klijentu bilo uskraćeno pravo na pošteno suđenje.

Sve troje su početkom prošle godine započeli štrajk glađu u zatvoru iz kojeg su Bölek i Gökçek oslobođeni nakon pogoršanja zdravstvenog stanja u februaru, oboje su prisilno hospitalizirani u martu ali i otpušteni nakon što su odbili primiti liječničku pomoć. Gökçekova supruga je jedna od članova grupe koji su i dalje u zatvoru.

Bend Yorum je na muzičkoj sceni od 1985. godine kada ga je osnovala grupa studenata sa Marmara univerziteta inspirisana južnoameričkim pokretom Nueva Cancion. Kroz ovu su grupu prošli brojni aktivisti koji su se zalagali za radnička prava, kasnije i ženska prava i prava Kurda, između ostalog. Stekli su veliku popularnost u Turskoj, objavili 23 albuma, uključujući i neke od najpoznatijih turskih protestnih pjesama, a nakon pokušaja puča 2016. godine, grupi je zabranjeno djelovanje dok su njeni članovi optuženi i zatvoreni zbog navodnih veza sa Revolucionarnom narodnooslobodilačkom partijom-frontom DHKP-C, militantnom marksističkom grupom koju Turska, Sjedinjene Države i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom. Ove veze članovi Grup Yoruma negiraju.

Članovi Yoruma očekuju pozitivan odgovor na zahtjev za odobravanje održavanja koncerata koji su podnijeli nakon Gökçekovog prekida štrajka glađu. “Naš otpor je izvojevao političku pobjedu”, objavili su tada.

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor