Pärt: Život u vrijeme neprekidnog posta

Arvo Pärt, jedan od najznačajnijih živih kompozitora

Estonski kompozitor Arvo Pärt u svijetu zasićenom tehnologijom stvara duhovnu muziku koja predstavlja jedinstvenu muzičku oazu i nudi utočište. Njegova muzika je djelimično inspirisana gregorijanskim pjevanjem a za svoja djela dobio je brojne nagrade i priznanja.

Ranije prošlog mjeseca objavljeno je da je aktuelni dobitnik nagrade španjolske fondacije BBVA “Frontiers of Knowledge Award” u kategoriji Muzika i opera za značajan doprinos kulturnom stvaralaštvu. Neki od ranijih laureata ove nagrade su Steve Reich, Pierre Boulez, John Adams, Helmut Lachenmann, Sofia Gubaidulina i Kaija Saariaho, a u obrazloženju nagrade se navodi kako je Pärtov originalni izričaj stvorio jedinstven zvučni svijet, sa svježim pristupom muzici koji komponovani materijal svodi na suštinu.

Pärt ima radikalan pristup muzičkom stvaranju, multinstrumentalista je koji ljudski glas smatra savršenim muzičkim instrumentom. Osam godina zaredom bio je najizvođeniji živi kompozitor, prema bazi podataka Bachtrack, a prošle godine zauzeo je drugo mjesto iza Johna Williamsa. Svoj stil nazvan „tintinnabuli“ javnosti je predstavio u kratkom klavirskom komadu „Für Alina“ davne 1976. godine a nije pretjerano reći da se njegova djela gotovo svakodnevno izvode negdje u svijetu. Barem je tako bilo u vremenu prije pandemije.

“Ovaj maleni koronavirus nam je na bolan način pokazao da je čovječanstvo jedinstven organizam i da je ljudska egzistencija moguća samo u odnosu na ostala živa bića. Na neki način nas je sve vratio u prvi razred”, kazao je Pärt u jednom od rijetkih intervjua, za španski list ABC.

“Ono što se danas događa, na neki je način poput neprekidnog posta u cijelom svijetu, a sve kulture poznaju koncept posta, njegove koristi i utjecaj”, kaže ovaj višestruki dobitnik nagrade Grammy i dodaje: “Kriza je stvorila situaciju u kojoj se otkrivaju svi mogući problemi i nedostaci na svim nivoima. Nije važno da li govorimo o slabostima političkog ili društvenog sistema. Trenutna kriza nikoga ne štedi, u vanrednom stanju svi otkrivaju svoju pravu ‘vrijednost’ koju više ne mogu sakriti. Nitko ne zna kako ćemo izaći iz ovoga, ali svi znamo da ništa neće ostati isto.”

Danas je Arvo Pärt 85-godišnjak koji nastoji živjeti slijedeći princip Johna Updikea. “Jednom je izjavio da pokušava raditi s istom smirenošću kakvu su imali srednjovjekovni majstori kada su rezbarijama ukrašavali skrivene dijelove stupova, iako ih ni nakon dovršetka nitko neće moći vidjeti.”

Novi album horskih napjeva koje je komponirao Arvo Pärt, “Stabat Mater: Choral Works by Arvo Pärt” u izvedbi američkog 40-članog hora Gloriæ Dei Cantores iz Massachusettsa dospio je među pet albuma američke Billboardove ljestvice klasične muzike, na jednom od najvećih tržišta kada je klasična muzika u pitanju.

NOMAD iz diskografije Arva Pärta preporučuje:
Fratres (1977)
Tabula Rasa (1984)
Miserere (1990)
Passio (1998)
Lamentate (2005)
Adam’s Lament (2012)

Zlatar: Odjeci budućnosti
Deduš: Nedjeljni izlet
Rodić: Osuđenik
Dragojević: Prizor