Pasija Octaviusa Catta

72 muzičara sudjeluju u najambicioznijem projektu u karijeri pijaniste i kompozitora Urija Cainea.

Ove sedmice, pijanista, kompozitor i bendlider Uri Caine započinje snimanje najambicioznijeg projekta u karijeri, koji će predstavljati omaž afroameričkom borcu za ljudska prava iz 19. stoljeća Octaviusu Cattu.

Ukupno 72 muzičara – Uri Caine Trio, 37-člani kamerni orkestar i 32-člani hor će 23. augusta u njujorškom centru za klasičnu muziku DiMenna snimiti Caineovo djelo “The Passion of Octavius Catto” koje je izvedeno samo jednom, i to pred 15.000 posjetilaca u Mann Music Centru u Philadelphiji, rodnom gradu Octaviusa Catta.

Kako bi se pokrili troškovi ovog obimnog projekta, na Kickstarteru su prikupljena sredstva za pokrivanje osnovnih troškova poput honorara 72 muzičara, koji su samo dio ukupnih troškova snimanja i postprodukcije.

“Inspirisala me dirljiva biografija ‘Tasting Freedom’ koja opisuje život Octaviusa Catta ali i oslikava neznanje, diskriminaciju i nasilje usmjereno protiv afroameričke zajednice, kao i uspjeh koji su Catto i njegovi saborci postigli kako bi se okončalo robovlasništvo, oformile obrazovne institucije i donijeli važni amandmani na Ustav”, pojašnjava Caine u kratkom dokumentarnom filmu snimljenom za kampanju na Kickstarteru.

Iako široj javnosti nedovoljno poznato ime, Octavius Catto jedno je od važnih imena američke istorije. Rođen je 1839. godine na američkom jugu, u Južnoj Karolini, a zajedno sa roditeljima, oslobođenim robovima, 1844. seli u Philadelphiju. Ovaj je grad prije građanskog rata imao najveći broj slobodnih robova u Americi.

Catto je završio Institute for Colored Youth koji će kasnije postati znameniti univerzitet Cheyney. Nezadovoljan znanjem koje je stekao, odlazi na dalje usavršavanje u Washington a potom se vraća u svoju nekadašnju školu gdje predaje matematiku, književnost, grčki i latinski. Ovaj, mnogi će kasnije reći, renesansni čovjek, imao je široki krug interesovanja i znanja, a posebno strastven bio je kada je u pitanju borba za ljudska prava. Tokom građanskog rata u kojem se i sam borio, Catto se zalagao za regrutiranje Afroamerikanaca, a nakon rata zalaže se za bolje obrazovanje, ukidanje segregacije u sredstvima javnog prevoza, veće mogućnosti sudjelovanja Afroamerikanaca na izborima te za integraciju u društvu putem sporta.

Ironijom sudbine, a svega nekoliko dana prije svoje smrti, Catto je tražio od gradonačelnika bolju zaštitu za afroameričke glasače. On i njegove kolege su na dan izbora, 1. oktobra 1871., odlučili nastavu završiti ranije kako studente i osoblje Instituta ne bi izlagali dodatnoj opasnosti. Ubio ga je Frank Kelly tokom nemira koji su tog dana izazvani u pretežno crnačkim četvrtima kako bi se Afroamerikancima s prvom glasa onemogućilo glasanje. Catto je imao samo 32 godine.

Prošle godine, gotovo 150 godina od njegove smrti, ispred gradske vijećnice u Philadelphiji otkrivena je četiri metra visoka bronzana statua Octaviusa Catta. To je ujedno prvi spomenik podignut jednom Afroamerikancu u javnom prostoru Philadelphije.

Uri Caine kaže da njegov “The Passion of Octavius Catto” služi i kao podsjetnik na bolno poglavlje američke istorije te objašnjava zašto se u djelu susreću različiti muzički stilovi. “Muzika ponekad treba biti frenetična i disonantna, ali i umirujuća kako bi vjerno dočarala različite aspekte istorije koje ne smijemo zaboraviti. Da bismo se sjećali Catta i da bismo zapamtili da borba za jednaka prava nije završena i da traje do današnjih dana.”


Na ovom linku pogledajte 6-minutni film o projektu “The Passion of Octavius Catto”.