Sutra otvorenje izložbe Briana Enoa

Završene su i posljednje pripreme na postavci multimedijalne instalacije 77 Million Paintings.

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine završene su posljednji radovi na postavci multimedijalne instalacije 77 Million Paintings kojom se Brian Eno, jedan od najpoznatijih britanskih muzičara i producenata, ali i značajan savremeni vizuelni umjetnik predstavlja publici u Bosni i Hercegovini.

Brian Eno već je stigao u Sarajevo gdje će sutra u 21.00 u Historijskom muzeju predstaviti svoju “vizuelnu muziku” kojoj će posjetioci moći prisustvovati tokom cijelog ljeta, a dan kasnije također u Historijskom muzeju u 17.00 održat će javno predavanje.

Ovo je prvi put da Eno izlaže u Bosni i Hercegovini ali i u široj regiji, a nakon prošlogodišnje Taštine malih razlika Graysona Perryja u Sarajevu i Banja Luci i izložbe Damiena Hirsta godinu dana ranije u Banja Luci, ovo je još jedan važan kulturni događaj u organizaciji British Councila. Ovu izložbu British Council organizira sa Historijskim muzejom i agencijom Gramofon zaduženom za tehničku realizaciju izložbe.

Proteklih dana u Historijskom muzeju rađene su prilagodbe prostora te instalirana oprema prema tehničkim zahtjevima Briana Enoa i njegovog tima.

“Postavka je zaista detaljno planirana, pa je tako i realizacija, odnosno priprema bila vrlo konkretan i detaljan posao, koji smo obavili sa velikim zadovoljstvom bez obzira na čitav niz tehničkih elemenata koje trebalo osigurati. Svi smo u Gramofonu zadovoljni pripremom i sigurni smo da će publika uživati u ovom nesvakidašnjem događaju i iskustvu”, kazao je Eric Bajramović iz agencije Gramofon.
 
Zvučni i vizuelni sadržaji izložbe djelo su Briana Enoa, a audio-vizuelne varijacije generira poseban kompjuterski program osiguravajući da se elementi nikada ne ponove u istoj kombinaciji, stvarajući u svakom trenutku, za svakog posjetioca posebno estetsko iskustvo.

“Pored toga, dramatično sam izmijenio okruženje u kojem je izložba postavljena, s obzirom da sam od prostora napravio opuštenu atmosferu dnevnog boravka a ne atmosferu svojstvenu umjetničkoj galeriji”, kazao je Eno prošlog mjeseca u intervjuu za NOMAD.

U jednom od prethodnih razgovora, govoreći o svojim instalacijama koje su prethodnih decenija gostovale u nekoliko stotina galerija, muzeja i ostalih izložbenih prostora, Eno je kazao: “Ono što želim stvoriti svojim radom je situacija u kojoj možete iskusiti jednu vrstu predaje, gdje nakratko možete prestati biti ‘vi’, prestati razmišljati o sebi i svom životu i egzistenciji, i vešu koji niste oprali i kafi na koju želite otići, i zakratko se predati radu, biti uronjeni u njegovu atmosferu. Tako da pokušavam stvari učiniti dovoljno zavodljivim i dovoljno privlačnim kako bi se ljudi poželjeli predati.”

Nakon što je prvi put predstavljen u Tokiju, a kasnije u 30 galerija i muzejskih prostora širom svijeta, rad 77 Million Paintings će biti izložen u Sarajevu tokom 77 dana, do 29. augusta.