Aplikacija jedne četrnaestogodišnjakinje

Mlada Emma Yang razvija aplikaciju koja će pomoći njenoj baki i drugim oboljelim od Alzheimerove bolesti.

Četrnaestogodišnja Emma Yang iskoristila je vještačku inteligenciju i algoritam za prepoznavanje lica kako bi svojoj baki i drugim pacijentima koji boluju od Alzheimerove bolesti pomogla da se lakše nose s ovom bolešću.

“Imam lično iskustvo i znam kako ova bolest može utjecati ne samo na pacijenta nego i na njegovu porodicu. Stoga sam se zainteresirala za način na koji se tehnologija može iskoristiti da se pomogne ljudima širom svijeta koji se bore s ovom bolešću”, kazala je Yang koja se proučavanjem tehnologije počela baviti prije tri godine.

Njena aplikacija nazvana Timeless još je u fazi razvoja i trenutno se prikupljaju sredstva za njeno dodatno testiranje, a mlada inovatorica se nada da bi mogla biti vrlo korisna za pacijente kod kojih je bolest još uvijek u ranoj fazi. Zahvaljujući aplikaciji, pacijenti će moći pregledati fotografije prijatelja i rodbine dok će im aplikacija govoriti ko je koja osoba i na koji način su s njom povezani, koristeći se tehnologijom za prepoznavanje lica. Ukoliko pacijent ne prepoznaje nekoga s kim je u istoj prostoriji, može tu osobu uslikati a uz pomoć tehnologije će dobiti automatsku identifikaciju.

Aplikacija će uključivati i jednostavne podsjetnike s obavezama planiranim za određeni dan koje će se u aplikaciji neprekidno ažurirati. Ukoliko pacijent nekoliko puta pokuša nazvati istu osobu, što se često dešava, aplikacija će izbaciti podsjetnik kada je ta osoba zadnji put kontaktirana i provjeriti da li je zaista potrebno nazvati je ponovo. 

Stručnjaci kažu da za osobe s kognitivnim problemima korištenje nove tehnologije može biti izazov, ali za osobe u ranim fazama bolesti moguće je savladati korištenje jednostavne aplikacije.