April u Sarajevu

Ovog mjeseca u Sarajevu će biti organizirana dva muzička festivala.

Muzički april u Sarajevu počinje koncertom Sofije Rei i JC Maillarda koji će 15. aprila biti održan u SARTR-u. Nakon toga slijede SONEMUS Fest i Sarajevo International Guitar Festival.

“Raznovrsne kompozicije ujednačenog stila, virtuozne unisone partije, na trenutke dramatična izvedba, nepredvidiva i kreativna akustična avantura koja prelazi u pravu odiseju sofisticiranom upotrebom elektronike. Neodoljiv zvuk bas saza u pratnji loopera i live samplera kreira zvučni pejzaž za glas Sofije Rei koja poput ptice leti iznad zvučnog krajolika. Koncert koji ćete pamtiti!”, najava je drugog koncerta sezone Grlom u jagode koju organiziraju Jazz Fest Sarajevo i SARTR.

Dan kasnije 16. aprila započinje trodnevni SONEMUS Fest koji ove godine istražuje interakciju muzike, teatra i videa koja stvara nove sinestetičke umjetničke forme. Prvog dana SONEMUS ansambl pod vodstvom dirigenta Matthiasa Kuhna, uz soliste Carlotu Cáceres i Violetu Smailović-Huart izvest će Black Box Music – interaktivno djelo danskog kompozitora Simona Steen-Andersena a premijerno će biti izveden koncert za violinu i ansambl kompozitora Ališera Sijarića, uz trio kompozitora Paula Clifta.

Narednog dana u Domu Armije nastupa švicarski ansambl Proton iz Berna sa programom koji kombinuje klasične instrumente sa improvizacijom na magnetofonu u djelu mladog Švicarca Antoinea Chessexa (Jérome Noetinger kao solista na magnetofonu), kao i sa modularanim sintetizatorima zvuka u novoj kompoziciji Dine Rešidbegovića.

Berlinski ansambl Mosaik koji izvodi interaktivne kompozicije koje kombiniraju muziku i live-video, u Sarajevu će 18. aprila izvesti djela i Michaela Beila, Simona Steen-Andersena i Niklasa Seidla. Koncert donosi i premijeru novog djela bh. kompozitorice Hanan Hadžajlić Hardcore: Beyond the transneural machine error.

Od 25. do 29. aprila bit će održan program 8. Sarajevo International Guitar Festivala i koncerti gitarista iz Španije, Sjedinjenih Država, Slovenije, Austrije i Bugarske: Rafaela Augirrea, Dua Deloro (Adam Del Monte, Mak Grgić), Alexandera Swetea, Atanasa Ourkouzounova, Jure Cerkovnika, uz bh. vokalni ansambl Corona.