© Armin Smailović

Armin Smailović: Čovjek je čovjek

Tokom pet dana u Historijskom muzeju bit će postavljena izložba posvećena mentalnom zdravlju.

Izložba fotografija Armina Smailovića „Čovjek je čovjek“ dokumentarna je postavka koja kroz više od 60 radova prikazuje detalje iz svakodnevnice osoba sa različitim poremećajima mentalnog zdravlja i ukazuje na važnost koju za ovu populaciju ima adekvatna podrška šire društvene zajednice.

Smailović je u periodu juni-septembar ove godine fotografirao 80 osoba kako bi prikazao fragmente životnih priča pojedinaca, njihovih porodica ali i psihologa i aktivista.

Izložba će biti otvorena 21. novembra u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u 18.00 sati kada će posjetioci imati priliku susresti se i razgovarati sa osobama koje je Smailović fotografirao u okviru projekta čiji je cilj smanjenje diskriminacije prema osobama sa mentalnim poremećajima.

30 korisnika i korisnica usluga mentalnog zdravlja iz Bosne i Hercegovine predstavit će izložbu zajedno sa fotografom koji je inspiraciju dobio u druženju sa zaposlenicima centara za mentalno zdravlje i članovima i članicama udruženja za podršku osobama s mentalnim poteškoćama. Među njima su Saša Tošić iz udruženja „Melem“ Baraći, Svjetlana Opačić iz udruženja „Zajedno“ Banja Luka, Haris Džananović iz Udruženja za uzajamnu podršku i pomoć „Dodir“ Sarajevo, Edin Hodžić i Ivan Križanac iz Udruženja građana za podršku osobama u duševnoj nevolji „Most“ Vitez.

Armin Smailović je bh. fotograf koji živi i radi na relaciji Minhen-Sarajevo. Njegova karijera od početka devedesetih vezana je za dokumentarni rad i politička pitanja, kasnije i teme koje se tiču postkonfliktnih društava. Na njegovim fotografskim projektima bazirana su dva pozorišna komada postavljena u prestižnom Thalia teatru u Hamburgu: „Srebrenica – brojao sam svoj preostali život sekundama…“ (2015) i „Atlas straha“ (2017). Predaje dokumentarnu fotografiju na univerzitetu u Bielefeldu u Njemačkoj, dobitnik je brojnih nagrada i utemeljitelj festivala dokumentarne fotografije „Fotodoks“ u Minhenu.

Izložba „Čovjek je čovjek“ će biti otvorena do 24. novembra.

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri