Sa balkona Orhana Pamuka

Turski nobelovac objavio je svoju prvu knjigu fotografija.

Turski nobelovac Orhan Pamuk u oktobru je objavio knjigu svojih fotografija Istanbula.

Knjiga pod nazivom “Balkon”, koja je ujedno i prva Pamukova publikacija u oblasti vizuelnih umjetnosti, sadrži ukupno 467 fotografija. Sve fotografije su slikane iz daljine, tako da se na njima mogu vidjeti prepoznatljivi prizori istanbulskih džamija i njihovih minareta, panorame Bosfora, evropskog i azijskog dijela grada kao i zalasci sunca nad Istanbulom koje karakterizira zanimljiva gradacija boja.

Steidl Books, Pamukov izdavač, navodi da je autor sa svog balkona snimio više od 8.500 fotografija u boji te da knjiga predstavlja kolekciju najatraktivnijih po izboru samog Pamuka koji je sudjelovao i u likovnom oblikovanju knjige.

Fotografije je Pamuk slikao sa svog balkona tokom zime 2011. godine. Za razliku od ostalih fotografa koji prizore grada dočaravaju slikajući život na ulicama, Pamukova slika grada data je s distance. Knjiga prikazuje grad tokom različitih godišnjih doba a otvaraju je fotografije snijegom prekrivenih istanbulskih krovova, preko prizora Bosfora skrivenog maglom do suncem okupanih jedrilica.  

“Ako se može reći da su radovi fotografa Are Gülera – nedavno preminulog tursko-armenskog fotografa čije je fotografije Pamuk koristio u svojoj knjizi Istanbul, sjećanja iz 2001. godine – po svojoj prirodi fotoreporterske, fotografije koje je slikao Pamuk više su kartografske”, kažu kritičari u osvrtu na “Balkon”. “Pamuk radije mapira istanbulske četvrti i Bosfor, nego što se bavi prizorima s istanbulskih ulica.”

Osim u fotografiji, Pamuk se okušao u i crtanju, a neki njegovi radovi izlagani su tokom 2015. godine na istanbulskom Bijenalu.