Banksy u Veneciji

Nepunih sedam dana nakon njegovog navodnog grafita, u Veneciji je osvanuo i Banksyjev rad "Venice in oil".

“Iako je najprestižniji i najveći umjetnički događaj na svijetu, iz nekog razloga me nikad nisu pozvali”, napisao je Banksy na svom zvaničnom instagram profilu uz video koji prikazuje “postavljanje njegovog štanda na Venecijanskom bijenalu”.

Nazvan “Venice in oil”, rad prikazuje devet uramljenih slika koje zajedno tvore prizor ogromnog kruzera usidrenog u kanalu, dok se u pozadini vide znamenitosti Venecije a oko kruzera plove venecijanske gondole.

Boje i zlatni okviri slika asociraju na Canelettove idilične pejzaže, a rad se bavi za Veneciju velikim problemom usidravanja velikih kruzera u starom dijelu grada i problemom prevelikog broja turista.

Prije nekoliko dana u Veneciji je osvanuo grafit koji se pripisuje Banksyju. Prikazuje dijete imigranata, obučeno u prsluk za spašavanje dok u ruci drži ružičastu baklju kojom, tumače mediji, privlači pozornost, tražeći spas.

Iako Banksy autorstvo nije zvanično priznao, nije slučajna tema kojom se grafit bavi, jer je tema ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala May You Live In Interesting Times, odnosno zanimljivo vrijeme u kojem živimo sa svim nesigurnostima koje sobom nosi, aludirajući na Kinezima nepravedno pripisanu kletvu.

Radovi iz zvanične selekcije Venecijanskog bijenala postavljeni su na različitim lokacijama Venecije, a Banksy je video nazvao postavljanjem svog štanda na Venecijanskom bijenalu iako on to zvanično nije. “Venice in oil” će, bez sumnje, biti rad koji je privukao najviše pažnje u Veneciji tokom  ovogodišnjeg globalno najznačajnijeg umjetničkog događaja.

Foto: Lapo Simeoni