Branko Šotra, 28 godina kasnije

Posljednja izložba ovog umjetnika u Sarajevu desila se 1991. godine.

Danas, 9. maja, u Umjetničkoj galeriji BiH bit će otvorena izložba bh. slikara Branka Šotre, prvi put nakon 28 godina koliko je proteklo od njegove posljednje izložbe organizirane u Sarajevu 1991. godine.

Ovaj umjetnik rođen 1906. godine u Kozicama kod Stoca, preminuo 1960. godine, posebno je poznat po grafikama nastalim u periodu 1945-1960. Manje su poznati njegovi radovi iz oblasti drvorezbarstva, ikonopisa i zidnog slikarstva.

Sarajevska izložba bit će otvorena do 23. maja a sadržavat će deset ulja na platnu i šperploči sa motivima seoskih i gradskih pejzaža Bosne i Hercegovine iz tridesetih godina 19. stoljeća te plitke reljefe, uključujući i duborezne ikone Svetog Jovana Krstitelja i Svetog Save.

Svakako, većinu postavke činit će grafike i crteži sa motivima stećaka te gradske vedute Mostara, Počitelja, Trebinja, Stoca i Jajca ali i grafike nastale nakon 1945. godine sa motivima Narodnooslobodilačke borbe.

Retrospektivna izložba na kojoj će biti prikazano više od 100 Šotrinih radova, organizira se u saradnji sa SPKD Prosvjeta. Većina djela je iz fundusa Umjetničke galerije BiH, kao i Historijskog muzeja BiH i Muzeja Sarajeva.