Brza hrana mundijala

U mjesecu fudbala, donosimo pregled omiljene brze hrane navijača širom svijeta.

Od rimskih vremena i besplatnog kruha i igara, reklo bi se da nismo previše napredovali, gladijatore su zamijenili fudbaleri a besplatni hljeb zamijenjen je ukusnim prigriscima, iako ne besplatnim. U mjesecu fudbala, donosimo pregled masnih i slasnih zalogaja bez kojih je gotovo nezamisliva posjeta fudbalskim stadionima i derbijima u različitim zemljama svijeta. 

Engleska, mesna pita
Engleska mesna pita opjevana je i u britanskoj “himni” za koju je navodno zaslužan fudbaler William Foulke nadimka Fatty, golman Sheffield Uniteda iz 19. stoljeća. Na svakoj utakmici koju su igrali u gostima, fudbaleri u čijem je timu bio i ovaj 130 kg težak golman dočekani su skandiranjem “Who ate all the pies?” I danas, stoljeće kasnije, na isti način navijači dočekuju igrače na utakmicama poslije ljetne stanke s koje se momčad u pravilu vraća sa kilogramima viška. Ne treba spominjati da se ova omiljena britanska hrana prodaje i na stadionima tokom utakmica.

Argentina, choripán 
Grilovana kobasica chorizo u hrskavom pecivu argentinski je favorit kada je u pitanju brza hrana. Kada je britanski fudbalski časopis FourFourTwo prošle godine sastavio listu “53 stvari koje fudbalski navijač treba učiniti prije smrti” na njoj se našao i savjet: pojesti choripán u Argentini. Ovaj masni i pikantni sendvič omiljena je hrana Lionela Messija, a kada je zvijezda Barcelone ispala svojevremeno iz forme, Pep Guardiola zabranio mu je dvije namirnice: kikiriki u čokoladi i choripán. 

Austrija, schnitzelsemmel i käsekrainer
Pecivo od bijelog brašna, list salate i pohovana šnicla i dobili ste schnitzelsemmel, odnosno šniclu u pecivu koja se najčešće jede u Austriji za vrijeme utakmica, uz käsekrainer, kobasicu sa sirom koja je prije nekoliko godina izazvala spor sa Slovencima u vezi izvornosti porijekla kobasice. Stanovnici Beča nazivaju je i “gnojnom kobasicom” zbog specifičnog izgleda topljenog sira u kobasici.

SAD/Kanada, nachosi i XXL coca-cola
Meksička brza hrana nachosi nezaobilazni su na utakmicama posebno na zapadnoj obali. Mnogi navijači, satima prije početka utakmice okupljaju se na parkiralištima i druže uz nachose sa sirom i jalapeño papričicama. Uz nezaobilaznu coca-colu u najvećem mogućem pakovanju.

Švedska, røde pølser
Røde pølser kobasica karakteristične crvene boje omiljena je na stadionima Skandinavije. Spominje je i Zlatan Ibrahimović u izjavi koju mediji rado citiraju, a opisuje njegov susret na travnatom terenu sa švicarskim braničem Liverpoola Stéphaneom Henchozom: “Krenuo sam lijevo, i on isto. Onda sam krenuo desno, on me pratio. Onda sam ja ponovo otišao lijevo a on je otišao po røde pølser.”

Španija, bocata de jamón
Na poluvremenu na španskim stadionima čut ćete po stotinu puta: “Quiero un bocata!” čime Španci izražavaju želju za sendvičem sa šunkom, pršutom ili chorizom a mnogi na stadione donose sendviče koje su sami napravili. Kad već govorimo o mesu na španskim stadionima, prisjetimo se 2002. godine kada je Luis Figo prešao iz Barcelone u Real Madrid, navijači su ga tokom utakmice gađali svinjskom glavušom koju su prošvercovali na stadion.

Njemačka, bratwurst i pivo
U Njemačkoj su kobasice neodvojive od fudbala. Godine 2009. klub nazvan Fußballwurst ili “fudbalska kobasica” birao je na kojem stadionu se prave najbolje grilovane kobasice. Pobjedu su podijelili: FC Villingen 08 i USC Paloma Hamburg. Legendarni Willi Landgraf još uvijek priča o kobasicama iz starog Aachen Tivolija. “Bilo je tako vjetrovito da se miris kobasica sa štandova širio cijelim terenom. To je bilo teško.”

Južnoafrička Republika, biltong
Biltong je na južnoafričkim stadionima popularniji čak i od vuvuzela. Riječ je o sušenoj usoljenoj govedini za koju se tvrdi da stvara ovisnost pa u Cape Townu postoje i grupe za podršku “ovisnicima”. Ragbista Sam Broster dobio je dvogodišnju zabranu igranja zbog dopinga, a branio se kako ništa nije radio, samo je jeo biltong.

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri