Calvinovi nevidljivi gradovi

Serija radova peruanske arhitektice inspirirana je djelom Itala Calvina.

Arhitektica iz Lime Karina Puente uradila je seriju umjetničkih radova u okviru projekta čiji je cilj ilustrirati svaki od “Nevidljivih gradova” iz romana Itala Calvina.

Njena dosadašnja kolekcija sastoji se od kolaža rađenih različitim medijima, uglavnom koristi slikanje tintom na papiru a prikazuje niz izmišljenih mjesta – svako se odnosi na neki “nevidljivi” grad iz Calvinove knjige objavljene 1972. godine.

Služeći se “nevidljivim gradovima”, u kojima pisac zamišlja fiktivne razgovore koje bi vodili (stvarni) venecijanski istraživač Marko Polo i stari mongolski vladar Kublai Kan, Puente je Calvinovu knjigu koristila kao instrument u oblikovanju novog pristupa urbanim diskursima i oblicima gradova. Za svoj rad kaže da svaku ilustraciju zasniva na konceptualnom procesu, koji je uvijek drugačiji i ne traje uvijek isto.

“Obično prvo istražujem, razmišljam i tragam za idejama. Taj proces za svaki grad traje oko tri sedmice, a onda nakon toga počnem raditi skice”. Nakon što osmisli prizore i skice, završni proces – crtanje i izrezivanje – traje sedmicu koliko joj je otprilike potrebno da završi svaki rad.

Ovi radovi Karine Puente bit će izloženi u San Miguel de Allendeu u Meksiku od 2. februara 2019. godine.