Nova atrakcija Barcelone

Osam od ukupno deset turista Barcelonu posjećuje zbog arhitekture, prvenstveno Antonija Gaudija.

Nakon nekoliko godina obnove, u Barceloni je restaurirana i otvorena Casa Vicens – “kuća kojom je sve počelo”, odnosno prva zgrada koju je napravio španjolski arhitekta Antoni Gaudi.

Prema statistikama, 80% turista Barcelonu posjećuje zbog arhitekture i spomenika poput onih za koje je zaslužan Antonio Gaudi, a Casa Vicens godinama ranije privlačila je brojne turiste. Prema nezvaničnim procjenama, svaki dan je najmanje 500 turista obilazilo ovu lokaciju i provodilo najmanje pola sata uživajući u njenoj ljepoti iako ulazak u zgradu nije bio dozvoljen.
 
U cijeloj kući dominiraju šarene keramičke pločice i detaljno izrađeni ukrasi, a građena je u periodu od 1883. do 1885. godine kao ljetna porodična rezidencija trgovca nekretninama. Od izgradnje do danas kuća je uvijek korištena kao privatna rezidencija, a tokom dvadesetih godina prošlog stoljeća bila je preuređena u tri odvojena stana.
 
Casa Vicens je jedan od prvih primjera Gaudijevog spajanja gotičkog stila s art-nouveau formama po kojima će kasnije postati prepoznatljiv. Izgradnja je bila zasnovana na katalonskoj tradiciji uz korištenje različitih dekorativnih elemenata i simbola.
 
Ovo je ujedno i prvi stambeni objekat koji je Gaudi završio, a nakon toga je nastavio s radom na nekim od njegovih najpoznatijih građevina u Barceloni kao što su Casa Batllo i Sagrada Familia.