“Children of the Snow Land”

Dokumentarac o surovosti života na Himalajima i borbi za bolje sutra.

Dokumentarni film Children of the Snow Land već drugu godinu osvaja brojne nagrade na filmskim festvalima, od Kanade, Velike Britanije do Nepala.

Film britanskih autora Zare Balfour i Marcusa Stephensona prati četvero tinejdžera, koji su sami i snimili veći dio kadrova dokumentarca zahvaljujući kamerama i solarnim punjačima kojima su bili opremljeni dok su prelazili ponekad i po život opasnu rutu od škole u kojoj su proveli proteklih desetak godina do svojih domova.

Rođena u udaljenim nepalskim selima visokih Himalaja, u kojima se sudaraju prekrasna priroda i pretežak život, djecu su roditelji poslali u glavni grad Katmandu, u školu koju vode budistički svećenici, uz nadu da će im odlazak od kuće osigurati obrazovanje i bolju budućnost. Već 12 godina, roditelje nisu ni vidjeli ni čuli, a nakon mature, upućuju se na dalek put preko planinskih visova na kojima se život nije promijenio hiljadama godina. Dok putuju, u kameru govore o svojim mislima i osjećajima ali i o susretu sa životom na rubu civilizacije.

I dok film koji je osvojio brojne festivalske nagrade hvale i publika i kritika, zanimljivo je da su sredstva za njegovo snimanje prikupljana i crowdfunding kampanjom koja je uspjela skupiti tek 13% potrebnog iznosa. Srećom, producenti filma koji su ujedno i njegovi reditelji uspjeli su osigurati finansije i zaokružiti dirljivu priču iz Nepala. O ovom dokumentarcu pisali su svi veliki svjetski mediji, ocjenjujući ga filmom koji morate pogledati.

Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri