Damir Šagolj: prvih 25 godina

Izložba Through the Looking Glass daje retrospektivu dosadašnje karijere bh. fotografa.

Do 19. jula poklonici vrhunske fotografije u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti mogu posjetiti izložbu Damira Šagolja, veterana Reutersa i višestruko nagrađivanog bh. fotografa.

Izložba je pod naslovom Through the Looking Glass – First 25 Years organizirana u okviru programa festivala WARM i retrospektiva je dosadašnjeg rada Damira Šagolja. Od Bosne do Burme, od Iraka do Japana, Šagolj je u svojoj 25 godina dugoj karijeri na međunarodnoj sceni svjedočio praktično svim ratnim i mirnodopskim katastrofama i tragedijama.

Šagoljeva estetika i tehnika nerijetko ostavljaju promatrača zatečenim. Neke njegove fotografije su poput slika renesansnih majstora, a neke nas podsjećaju na zapanjujuću moć fotografije da nam ne samo približi situaciju ispred objektiva već i da nas emocionalno angažira jer Šagoljevi radovi govore glasnije od mnogih drugih jezikom koji u trenutku susreta posmatrača i fotografije postaje jezik u kojem je nesporazum nemoguć.

Dok se nadamo monografiji o prvih 25 godina koja bi barem djelomično mogla reprezentirati ogromno Šagoljevo djelo, preporučujemo istoimenu izložbu kao nesvakidašnji događaj i priliku za susret sa izuzetnim djelima ovog majstora fotografije.

Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri