Detalji najpoznatijeg Poljupca

Početkom februara navršit će se 101. godina od smrti velikog austrijskog slikara Gustava Klimta.

Prije više od 100 godina, šestog februara 1918. godine, austrijski slikar Gustav Klimt umro je od moždanog udara i upale pluća, bio je jedan od miliona žrtava širom svijeta koje je pokosila epidemija gripe te godine. 

Iza sebe je ostavio ogroman umjetnički opus, djela koja su ga učinila najistaknutijim predstavnikom umjetničkog pokreta bečke secesije, a danas je jedan od najpoznatijih slikara u istoriji umjetnosti.

Klimtova poznatija djela nastala su u toku “zlatne faze” kojom je stekao priznanja i pohvale kritike, a ta su mu djela omogućila i stabilnije finansije. 

Naziv “zlatna faza”, Klimtova djela tog perioda dobila su zbog česte upotrebe zlata, odnosno zlatnih listića u kompozicijama, a od svih slika tog perioda vjerovatno je najslavniji Poljubac. 

Naslikan između 1907. i 1908., na platnu dimenzija 180 x 180 centimetara, slika prikazuje par u intimnom zagrljaju, njihova odjeća i okružje su savršeno prefinjeno predstavljeni u dvodimenzionalnom obrascu – muškarac u odijelu pravih linija, a žena u haljini mekih cvijetnih oblika. Iza njih široki panel zlatne teksture, a ispod krevet sa raznobojnim cvijećem. 

Poljubac se može pogledati u bečkoj Austrijskoj galeriji u kompleksu palače i muzeja Belvedere koji je kupio sliku od Klimta čak i prije nego je umjetnik dovršio. Prvobitna cijena iznosila je 25.000 kruna, što danas odgovara vrijednosti od 250.000 američkih dolara, što je bio pet puta veći iznos od bilo koje slike prodate do tada u Beču.

Ususret 101. godišnjici Klimtove smrti, donosimo vam detalje znamenitog Poljupca koji je početkom 20. stoljeća smatran pornografskim djelom.

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri