Devet novih otoka za Copenhagen

Danske vlasti planiraju gradnju industrijske zone budućnosti koja će biti i najveća bioelektrana sjeverne Evrope.

Danska vlada i gradske vlasti Copenhagena planiraju za dvije godine pokrenuti projekat Holmene koji predviđa gradnju devet umjetnih otoka ukupne površine oko 3 miliona kvadratnih metara, udaljenih svega desetak kilometara od Copenhagena.

Projekat je osmislila firma Urban Power a predstavljat će pravi izazov kada su u pitanju zelene tehnologije i bioraznolikost. Planirano područje će biti industrijska zona budućnosti i ujedno najveća elektrana sjeverne Evrope koja će otpad pretvarati u energiju.

Bio otpad i otpadne vode sa područja koji nastanjuje milion i po stanovnika ovdje će biti pretvarane u čistu vodu i bio gas. Zajedno sa vjetroelektranama, skladištima toplinske energije i drugim naprednim bio tehnologijama, emisiju CO2 će smanjiti za 70.000 tona koje će pretvarati u 322.000 MWh čiste energije što je ekvivalent četvrtini godišnje potrebe za energijom stanovnika glavnog grada Danske.

Svaki od otoka imat će zeleni pojas kako bi se potaknula bioraznolikost područja ali i sportske i rekreativne aktivnosti stanovništva. Uz devet otoka, bit će nasuto i nekoliko manjih otoka i grebena koji će biti nedostupni stanovništvu kako bi se stvorili što bolji uvjeti za prirodu i divlji biljni i životinjski svijet. Zelene površine prostirat će se na 700.000 m2, a Copenhagen će postati bogatiji za 17 kilometara nove obale.

Projekat tek treba odobriti danski parlament nakon što se ove godine završi studija o uticaju na okolinu a ako se to desi, Danska će svoju površinu povećati za tri miliona kvadratnih metara kada projekat bude okončan 2040. godine. Završetak prvog otoka očekuje se šest godina nakon početka radova.

Procjene govore da će projekat koštati oko 425 miliona eura te da će ostvariti prihod od 480-540 miliona, omogućavajući 12.000 novih radnih mjesta.