Patuljak, princeza i njen osobni demon

Animirana serija Disenchantment Matta Groeninga, tvorca Simpsonovih i Futurame, s nestrpljenjem se očekuje.

https://youtu.be/Gp_RnJcb8Ig

Odavno odrasli ljubitelji animiranih pokretnih slika nisu sa većim nestrpljenjem očekivali neku seriju kao Disenchantment Matta Groeninga, autora Simpsonovih i Futurame.

Prije dvije godine najavljena je serija čija će prva sezona od 10 epizoda biti dostupna na Netflixu od 17. augusta. Saopšteno je kako je Netflix naručio dvije sezone po 10 epizoda a prije desetak dana na Comic-Conu u San Diegu predstavljen je i obećavajući trailer koji je do sada samo na YouTubeu imao više od 2,5 miliona pregleda. 

Disenchantment je, po riječima autora, inspirisan humorom Montyja Pythona a donijet će, kaže Groening, svježu notu feminizma u animirane serije.

“Vidjeli ste budućnost u Futurami, vidjeli ste sadašnjost u Springfieldu”, kaže narator ranije objavljenog teasera najavljujući da će radnja ove animirane fantastične komedije biti smještena u prošlost, srednji vijek i kraljevstvo Dreamland.

Glavni lik serije je 19-godišnja princeza Bean koja, koristimo eufemizam, voli čašicu. Ona bježi sa vlastitog vjenčanja i kreće na opasno putovanje na kojem će pokušati spoznati sebe, u pratnji dvojice kompanjona. Patuljak Elfo i njen osobni demon Luci, pratit će je kroz brojne nevolje, dok poput Lise Simpson i Leele iz Futurame pokušava naći svoje mjesto u svijetu.

Matt Groening je dobitnik 12 nagrada Emmy, 10 za Simpsonove i 2 za Futuramu, dobitnik je British Comedy Award za “izvanredan doprinos komediji”. Simpsonovi su sa više od 600 epizoda najdugovječnija televizijska serija koja se emitirala u udarnom televizijskom terminu u Sjedinjenim Državama i najdugovječnija među animiranim serijama i sitcomima uopšte. Britanski The Telegraph, Groeninga je uvrstio na četvrto mjesto 100 živućih genijalaca, iza švicarskog hemičara Alberta Hoffmana, britanskog kompjuterskog naučnika Tima Bernersa-Leeja i filantropa Georgea Sorosa. 

Prošlo je gotovo 20 godina od prve epizode Futurame, ovo će biti prva Groeningova nova serija od tada, pa su razumljiva velika očekivanja publike, a sam autor je, kako piše NME, još prošle godine najavio da će nova serija govoriti “o životu i smrti, ljubavi i seksu, i kako se smijati u svijetu punom patnje i idiota, uprkos onome što vam kažu stariji, čarobnjaci i ostali kreteni.” 

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri