Miles Okazaki/Lucia Cadotsch Trio

Dvostruki koncert za istinske ljubitelje jazza

Repertoar Theloniusa Monka i američki jazz standardi na programu su drugog dana XX3. Jazz Festa Sarajevo.

Dvadesettreće izdanje najstarijeg muzičkog festivala u Bosni i Hercegovini donosi raznovrstan program a kao posebnu muzičku poslasticu za sve ljubitelje standardnog jazza posebne koncerte.

Osmog novembra u Domu policije sa početkom u 18.00 sati, Jazz Fest će predstaviti solo koncert gitariste Milesa Okazakija koji će izvesti repertoar Theloniousa Monka, jednog od najvažnijih kompozitora u istoriji jazza i američke muzike uopšte. Okazakijev projekat WORK čini šesterostruki CD sa 70 kompozicija koliko je Monk ukupno napisao. Specifičnost pristupa Milesa Okazakija ovom zahtjevnom repertoaru između ostalog je i u tome što je sve kompozicije snimio u originalnom tempu i tonalitetu kao i sam Monk.

Album WORK je prihvaćen sa oduševljenjem od strane kritike i pubike. Mnogi magazini su ga uvrstili u najbolje jazz albume objavljene u 2018. godini a magazin DownBeat je Okazakija proglasio gitarističkom zvijezdom u usponu. Miles Okazaki je vrlo aktivan njujorški muzičar, član je quarteta Mary Halvorson i benda Steve Coleman & Five Elements, a vodi i svoj kvartet Trickster. Sarajevski koncert je dio evropske turneje koja počinje 3. novembra koncertom na berlinskom Jazz Festu.

Za istu ulaznicu publika Jazz Festa osim u koncertu Milesa Okazakija, može uživati u još jednom koncertu na kojem će biti izvođen standardni jazz repertoar. Švicarska pjevačica Lucia Cadotsch i njen internacionalni bend “Speak Low” snimili su istoimeni album na kojem se nalaze kompozicije poput Strange Fruits, Gloomy Sunday, Don’t Expain i drugih.

Speak Low je senzacionalno nagrađen sa svih pet zvjezdica u američkom magazinu DownBeat. Pjevati pjesme koje su već otpjevale najveće pjevačice u istoriji jazza velik je izazov sam po sebi, a dati nešto novo tim kompozicijama nakon decenija izvođenja, gotovo je nemoguća ali u slučaju Lucije Cadotsch ipak upješna misija. Speak Low je stekao i koncertni status, ubrzo se evropska i američka publika mogla uvjeriti da studijski album Lucije Cadotsch “Speak Low” nije nastao nimalo slučajno. Kritika je ujedinjena u stavu da Lucia Cadotch donosi standardni repertoar ne samo zrelo i kompetentno, nego i na nov i autentičan način.

Ulaznice za ovaj dvostruki koncert (Miles Okazaki/Lucia Cadotsch Trio) po cijeni od 20 KM u prodaji su u prostorijama Jazz Festa i u sistemu kupikartu.ba a na dan koncerta prodavat će se i u Domu policije, sat prije početka koncerta.