Festival svjetlosti u Amsterdamu

Već sedmu godinu zaredom, amsterdamsku zimu obogaćuju svjetlosne instalacije međunarodnih umjetnika.

U toku je amsterdamski festival svjetlosti koji će do 20. januara naredne godine biti održan na različitim lokacijama u središtu ove popularne turističke destinacije u Nizozemskoj.

Na svojevrsnoj izložbi na otvorenom prezentirano je 29 svjetlosnih umjetničkih radova i instalacija nizozemskih i međunarodnih umjetnika, postavljenih duž rijeke Amstel i amsterdamskih kanala.

Tema ovogodišnjeg Amsterdam Light Festivala je “Medij je poruka” – izreka kanadskog filozofa i teoretičara Marshalla McLuhana, poznatog i kao tvorca sintagme “globalno selo”. 

Vizuelni umjetnik Jeroen Henneman počasni je gost ovogodišnjeg festivala. Čuven po skulpturama koje podsjećaju na trodimenzionalne skice, na festivalu predstavlja rad Two Lamps.

Jedan od radova je Absorbed by Light britanske umjetnice Gali May Lucas.

Iz regije, zastupljen je rad Beograđana – arhitektice Ivane Jelić i inžinjera elektrotehnike Pavla Petrovića, inspirisan Van Goghovom Zvjezdanom noći.

Posjetioci Amsterdam Light Festival mogu posjetiti svaki dan od zalaska sunca do 23.00, a organizirane su različite ture kako bi posjetioci brodovima, biciklima ili pješice posjetili radove koji daju posebnu draž amsterdamskim zimskim noćima.