Fritz Kahn, inspiracija za igricu Homo Machina

Avangardni naučnik uspio je demistificirati kompleksne naučne ideje i do danas je uzor brojnim umjetnicima.

Naučnik Fritz Kahn odnosno njegov rad oživljen je u novoj interaktivnoj video igrici Homo Machina koja vas vodi na ludo putovanje ljudskim tijelom.

Posmatrajući svijet kroz Kahnovu optiku, ljudsko tijelo je predstavljeno poput ogromne fabrike iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, igrači se uvlače u zamršen sistem nerava i krvnih žila, dok je cilj pomoći tijelu uz pomoć besprijekorne navigacije, da kroz 30 koraka ispravno funkcionira kroz svakodnevne aktivnosti poput treptanja, jedenja tosta ili slušanja muzike.

Fritz Kahn je bio berlinski doktor koji je na jedinstven način, u saradnji sa grafičkim dizajnerima, ilustratorima, arhitektima i slikarima, ilustrirao strukturu i funkcije ljudskog tijela. Njegov Život čovjeka (Das Leben des Menschen) uz brojna druga djela inspirirao je brojne naučnike da vizuelnim analogijama i metaforama naučne teme učine popularnim i bliskim koristeći savremeni jezik.

Ovaj se avangardni naučnik smatra pionirom infografike koji je uspio demistificirati kompleksne naučne ideje i do danas ostati neizbježna inspiracija brojnim umjetnicima. Progonjen od strane nacista koji su zabranjivali i spaljivali njegove knjige, Kahn je preko Palestine i Francuske, nastavio rad u Sjedinjenim Državama, kasnije u Švicarskoj i Danskoj ali je vremenom, njegovo ime gotovo palo u zaborav. U izdanju Taschena prije pet godina objavljena je prva monografija o životu i djelu ovog kreativnog genija sa više od 350 ilustracija.

Video igra Homo Machina doprinos je sjećanju na ovog neobičnog naučnika, a od jučer je dostupna u AppStoreu i Google Playu. Igricu je objavio francuski izdavač ARTE.