Stian Westerhus

Grlom u jagode 2020

“V”, Innertextures, Kristofor...

Prošle godine je koncertna sezona Grlom u jagode realizirala 10 koncerata međunarodnih, regionalnih i bh. muzičara. Nairuz, Sofia Rei i JC Maillard, Insane Insan, Fish In Oil, Mario Batković, The EX, MOPO i Jimi Tenor, Shake Stew, Quarter to Africa, Damir Avdić nastupali su od marta do decembra u SARTR-u u organizaciji Jazz Festa, u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom.

Nastavljajući koncertnu sezonu Grlom u jagode i u 2020. godini, Jazz Fest između dva festivala doprinosi unapređenju kulturne ponude Sarajeva i pri tome stavlja glavni grad Bosne i Hercegovine na mapu turneja evropskih i američkih muzičara, poput norveškog trija Stiana Westerhusa ili američkog ansambla Igora Lumperta koje ćemo gledati i slušati u Klubu 1 gdje će biti organizirani programi ovogodišnjeg koncertnog ciklusa.

Sezona Grlom u jagode 2020 počinje 20. januara koncertom Stian Westrehus trija “V” koji osim norveškog gitariste čine i klavijaturista Ståle Storløkken i bubnjar Erland Dahlen a koji će Sarajevo posjetiti u okviru evropske turneje koja obuhvata neke od najznačajnijih evropskih koncertnih dvorana i klubova, premijerno predstavljajući novu muziku za koju tvrde da je elektroakustična supernova na sceni.

U februaru je planiran koncert ansambla Innertextures slovenskog saksofoniste Igora Lumperta. Na svom premijernom sarajevskom koncertu s ovim sastavom, Lumpert koji živi i uspješno radi na relaciji Ljubljana-New York, nastupit će sa bubnjarom Kennyjem Grohowskim, dragim znancem ljubitelja muzike u Sarajevu – Grohowski je već tri puta nastupao u Sarajevu na Jazz Festu sa različitim ansamblima demonstrirajući svoj raskošan talenat. Lumpertu i Grohowskom na bini Kluba 1 pridružit će se i saksofonista Greg Ward i kontrabasista Masa Kamaguchi.

Treći koncert prvog kvartala ove godine u martu će predstaviti bh. rock senzaciju koja dolazi iz srca Hercegovine – Kristofor, mladi bend iskusnih muzičara. Sebe opisuju kao post-punk bend a čine ga gitarista i vokalista Kristijan Ćosić, gitarista Silvije Nuić, basista Smiljan Smiljanić, klavijaturista Josip Paradžik i bubnjar Goran Rebac. Kristofor je prošle godine imao prve a zapažene nastupe a objavili su i tri pjesme. Osim publike, i kritika je pozdravila muzički izražaj Kristofora koji je pravo osvježenje na muzičkoj sceni.