Grlom u jagode

Ovaj je program zajednički doprinos Jazz Festa i Sarajevskog ratnog teatra "deprovincijalizaciji Sarajeva".

Jazz Fest Sarajevo i Sarajevski ratni teatar u subotu započinju koprodukcijsku saradnju. Riječ je o koncertnoj sezoni 2019 pod nazivom Grlom u jagode koja će predstaviti osam koncerata različitih vrsta muzika i izvođača, bosanskohercegovačkih, regionalnih i međunarodnih ansambala. 

Ovo nije prvi put da Jazz Fest i SARTR zajednički organiziraju koncertne programe. Sjećamo se, između ostalih, 2006. godine i koncerta Dennis Rollins Badbone & Co., 2007. godine i nastupa Baba Zule sa Alexanderom Hackeom kao i Mungolian Jet Seta ili Essential Cinema, Simulacrum, Angels Quartet, Banquet of the Spirits, Klezmerson ili Secret Chiefs 3 u protekle dvije godine.

Današnji SARTR a nekadašnji CDA imao je “muzičku auru”, podsjetio je Aleš Kurt, direktor SARTR-a, na današnjoj press konferenciji, auru koje se i danas sjećaju brojne generacije, a novi koncertni program u Sarajevskom ratnom teatru zajednički su doprinos “deprovincijalizaciji Sarajeva” ali i ispunjavanju SARTR-ove misije predstavljanja događaja žive umjetnosti.

“Koncertna sezona Grlom u jagode povezat će Sarajevo sa drugim evropskim gradovima i omogućiti da Sarajevo postane dijelom koncertnih rasporeda međunarodnih umjetnika a publika će imati priliku uživati u kvalitetnim muzičkim sadržajima u smislu programa i produkcije tokom cijele godine”, kazao je Edin Zubčević, direktor Jazz Festa, najavljujući prva dva koncerta sezone u martu i aprilu.

Već u subotu 23. marta u 20.00 sati u SARTR-u će nastupiti Nairuz, međunarodni ansambl gitariste Mirze Redžepagića, sa meksičko-izraelskim kontrabasistom Danielom Moreom, nejistom i vokalistom iz Novog Pazara Almedinom Varošaninom i slovenskom flamenko plesačicom Urškom Centa, koji će predstaviti spoj famenka, makamske tradicije i sufijske poezije. 

Ovaj ansambl bh. i međunarodnih umjetnika ujedno je i “programska izjava” kakav program publika može očekivati. Već za 15. april najavljen je koncert argentinske pjevačice Sofije Rei i francusko-karipskog multiinstrumentaliste JC Maillarda koji će svirati bas saz. Koncert se organizira u okviru turneje The Stone in Europe kojom duo predstavlja svoj aktuelni album Kemet.

Saradnji Jazz Festa i SARTR-a dodatnu važnost daje činjenica da snage u zajedničkoj saradnji udružuju javna ustanova i nezavisna organizacija što može predstavljati dobar model i za druge javne institucije. 

Ulaznice za koncerte u prodaji su u sistemu kupikartu.ba.