Mural Michaela Rosata “Take My Hand” u Cambridgeu u Marylandu

Harriet Tubman, junakinja svoga vremena

Odbjegla robinja iz Marylanda Harriet Tubman postala je poznata kao “Mojsije svoga naroda” nakon što je tokom 10 godina zahvaljujući mreži tajnih kanala i sugurnih utočišta pomogla stotinama odbjeglih robova na njihovom putu ka slobodi. Ubrzo je postala liderka abolicionističkog pokreta, a tokom Američkog građanskog rata bila je saradnik i doušnik saveznih snaga u Južnoj Karolini.

Za vrijeme mandata Baraka Obame, Harriet Tubman je izabrana da postane prva Afroamerikanka čiji će lik krasiti jednu od novčanica američke valute. Tada je saopšteno i da će se još neke žene, u istoriji važne aktivistica za ženska prava, naći na poleđinama novih američkih novčanica, ali će samo lik Tubman biti na prednjoj strani valute. Prije četiri godine je predstavljen dizajn novčanice od 20 dolara te je najavljeno da će novčanice postepeno ulaziti u upotrebu od 2020. godine kada se navršava 100. godišnjica 19. amandmana kojim je ženama omogućeno pravo glasa u SAD-u.

Aktuelne novčanice od 20 dolara su sa ilustracijama Andrewa Jacksona na prednjoj strani i Bijele kuće na stražnjoj. Takve se štampaju još od 1928. godine, a Jacksona je na prednjoj strani novčanice trebala zamijeniti Tubman dok ovaj nekadašnji američki predsjednik odlazi na poleđinu novčanice. Međutim, prošlog maja objavljeno je kako štampanje nove novčanice iz tehničkih razloga mora biti prolongirano za šest godina te da se na njoj, kako je izvijestio New York Times, možda ipak neće naći lik Harriet Tubman.

Navodno je problem nastao zbog provođenja novih sigurnosnih standarda, dok bivši i sadašnji dužnosnici američke vlade, piše NY Times, tvrde da do prolongiranja dolazi kako bi se sačekalo da Trump zauvijek napusti Bijelu kuću čime bi se onemogućilo da zabrani planiranu izmjenu jer je još kao predsjednički kandidat kritizirao planove Obamine administracije u vezi novčanice od 20 dolara. Tada je predložio da se lik ove važne borkinje za ljudska prava stavi na novčanicu od 2 dolara.

Ovakva odluka koja šalje lošu ali jasnu poruku ne samo ženama već i afroameričkoj populaciji, naišla je na brojne osude, ali uprkos tome Amerikanci lik hrabre Harrier Tubman neće ugledati na novčanicama prije 2030. ili u najboljem slučaju 2026. godine kada će biti objavljeno konačno grafičko rješenje buduće novčanice. Prije nekoliko dana Trumpova administracija je objavila da nema namjeru da “izbaci” Harriet Tubman sa planirane novčanice od 20 dolara.

Ova iznimna žena rođena je kao Araminta Ross, precizna godina rođenja nije poznata, pretpostavlja se oko 1820. godine. Rođena je u porodici sa osmero djece. Bila je robinja i od ranog djetinjstva, već od pete godine obavlja različite poslove, kao sluškinja, kuharica, radnica u polju, njegovateljica… Kasnije će uzeti ime svoje majke Harriet, a kada se uda za Johna Tubmana, i prezime muža.

Kada je načula da postoji mogućnost da je robovlasnici prodaju, bježi u Filadelfiju, zajedno sa dvojicom braće. Njen muž koji je bio slobodan odbija pobjeći s njom te se dvije godine kasnije ponovno ženi. Bježe zahvaljujući već ranije uspostavljenoj mreži koju su oformili abolicionisti. Naredne godine će se vratiti i pomoći sestri i njenoj djeci da se domognu slobode. Bit će to prvo od pretpostavlja se 19 opasnih putovanja na koje će se uputiti u narednoj deceniji kako bi pomogla da gotovo 300 odbjeglih robova sigurno stigne do Kanade. Bila je vrlo uspješna, National Women's History Museum tvrdi da nikada nije uhvaćena niti je ikada “izgubila” ijednog odbjeglog roba kojem je pomagala. Svojevremeno su robovlasnici ucijenili njenu glavu na u to vrijeme enormnih 40.000 dolara.

1858. godine kupila je malu farmu u Auburnu u državi New York na kojoj je živjela sa roditeljima koje je također izbavila iz ropstva, tokom građanskog rata radi kao pralja i njegovateljica za snage Unije, ali neće prezati ni od znatno težih poslova poput špijuniranja položaja vojske Konfederacije. Nacionalni muzej ženske istorije navodi da se ova Afroamerikanka smatra prvom crnkinjom koja je služila u vojsci. Za svoju službu dobila je 20 dolara i to tek 34 godine nakon rata, stoga se i iz simboličnih razloga njezin lik treba naći na ovoj novčanici. Poslije rata brinula se u svom domu za siročad i starije, što su finansijski podržavali njeni bivši saborci ali i građani Auburna tako da je njena kuća funkcionirala kao prihvatilište i nekoliko godina nakon njene smrti.

Prošle godine reditelj Kasi Lemmons snimio je film o životu ove američke neustrašive heroine u kojoj Harriet, a tako je film i nazvan, tumači Cynthia Erivo.