Inovacija na sajmu WindEnergy

Ruska kompanija će u Hamburgu predstaviti novu generaciju vjetrogeneratora.

U Hamburgu je u toku WindEnergy, vodeći svjetski sajam za energiju vjetra koji se svake godine organizira u ovom njemačkom gradu kojeg nazivaju i “prijestolnicom vjetra”.

Obnovljivi izvori energije su energetski sektor sa najznačajnijim razvojem u protekloj deceniji, a brojni noviteti će biti predstavljeni na ovom sajmu koji je prije dvije godine posjetilo oko 35.000 posjetilaca, od toga 40% međunarodnih, dok je ukupan broj izlagača dosegao cifru od 1.400.

Jedan od izlagača ove godine je i ruska kompanija DWF koja izrađuje vjetrogeneratore sa linearnim pomjeranjem elisa koje predstavljaju napredak u odnosu na klasične vjetroturbine jer omogućavaju pomjeranje elisa u skladu sa smjerom vjetra kako bi se energija vjetra optimalno iskoristila.

Proizvođač tvrdi da ova vrsta vjetroelektrana ne proizvodi infrazvuk koji predstavlja smetnju za ptice i ljude te se može postaviti u neposrednoj blizini korisnika energije a i ukupni troškovi su niži jer su mehanički dijelovi sistema modularni i relativno mali a samim tim i znatno lakši za transport te se mogu prevoziti konvencionalnim prevoznim sredstvima.