Martovske izložbe u Banjoj Luci i Sarajevu

U martu će u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjoj Luci i Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu biti predstavljene izložbe britanskih i bh. umjetnica.

Abigail Lane, Anthea Hamilton, Camilla Løw, Celia Hempton, Clare Strand, Elizabeth Price, Gillian Wearing, Helen Chadwick, Laura Aldridge, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Rachel Whiteread, Sarah Lucas, Tracy Emin, Margareta Kern, Sandra Dukić, Nives Kavurić-Kurtović, Irma Markulin, Marija Dragojlović, Svjetlana Salić-Mitrović, Kosa Bokšan, Vesna Perunović, Lala Raščić, Borjana Mrđa, Biljana Gavranović, Kata Mijatović

26 pobrojanih britanskih i bh. umjetnica bit će predstavljeno svojim radovima na izložbi koju 7. marta Muzej savremene umjetnosti RS organizira u saradnji sa British Councilom, nastavljajući saradnju koja je do sada u Banjoj Luci ugostila izložbe savremenih umjetnika Damiena Hirsta i Graysona Perryja.

Nova izložba naslova “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran” donosi radove umjetnica iz različitih geografskih, društvenih, kulturoloških i ekonomskih konteksta u kojima umjetnice žive i rade. Iako propituju iste teme – identitet, intimnost, sjećanja, stereotipe, seksualnost i slobodu – razliku čine drugačiji uglovi posmatranja i drugačiji stavovi, uslovljeni različitim kontekstima.

Banjalučka izložba, koja će biti otvorena do 27. maja, nazvana je po djelu Sandre Dukić. Cvijet je najljepši kad je neubran je narodna poslovica kojom se umjetnica poigrava, želeći isprovocirati radikalnije propitivanje pozicije žene u društvu.

Izložba je koncepcijski podijeljena u četiri segmenta – Refleksija, Izloženost, Rodna tijela i Duh – koja odražavaju dijalog umjetnica, sličnosti i razlike njihovih umjetničkih koncepcija te pokazuju raznovrsnost ženskog izraza.

Rad Borjane Mrđa

Dan kasnije, u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, u 18.00 sati, bit će otvorena izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH. Tom prilikom bit će i promovirana knjiga #ŽeneBiH, a izložba će biti otvorena do 16. marta.


Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. 50 biografija bh. žena ilustriralo je 50 ilustratorica, dizajnerica i umjetnica iz BiH čiji će radovi biti predstavljeni na izložbi.

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri