Kader Abdolah na Bookstanu

Iransko-holandski pisac otvorit će ovogodišnji festival književnosti.

Iranski pisac sa stalnom adresom u Holandiji, pravim imenom Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahni, ponovno je u posjeti Sarajevu, ovaj put kao učesnik Bookstana, četvrtog međunarodnog festivala književnosti koji se otvara danas i traje do 7. jula.

Ovaj pisac koji je krajem osamdesetih godina bio prinuđen napustiti domovinu i preselio u Holandiju, piše na holandskom jeziku, pod pseudonimom sačinjenim od imena poginulih prijatelja – Kadera i Abdolaha. Kada govori o svojoj domovini, naziva je Perzijom, a svoja djela “perzijskom književnošću u egzilu”. O životu izbjeglice, u intervjuu koji je dao magazinu BH Dani u julu 2002. godine, prije punih 17 godina, je kazao: 

“Prognanik je doista vječito opsjednut prošlošću. Budući brutalno odsječen od sopstvene prošlosti, stalno je njome zaokupljen. Istovremeno, on negdje drugdje mora početi novi život. Dakle, još u kandžama perfekta, prisiljen je baviti se prezentom. Vječito na vagi, vazdan u dolini, između onda i sad. On mora skupiti svu snagu, svu upornost da bi napokon izašao iz te ‘doline plača’.”

Njegova najznamenitija djela su Glas moje majke, Putovanje praznih flaša, Klinasto pismo i Kuća imama, koja su prevedena na dvadesetak jezika. Autor je prijevoda Kur'ana na holandski jezik, izdanja koje je za svega šest mjeseci prodato u 100.000 primjeraka.

Večeras će u 21.00 u kinu Meeting Point predstavljanjem njegova dva romana, objavljena u izdanju Buybooka, i razgovorom sa autorom biti i zvanično otvoren ovogodišnji Bookstan. Razgovor sa Kaderom Abdolahom vodit će holandski novinar Chris Keulemans. 

Danas će u 18.00 također u Meeting Pointu u okviru programa Savremena bh. književnost biti predstavljena knjiga Schindlerov lift urednika NOMADa Darka Cvijetića, a u 19.30 nova knjiga Namika Kabila Isijavanje.

Bookstan će danas, između ostalih, predstaviti i makedonsku spisateljicu Rumenu Bužarovsku. Program Bookstana za naredne dane, pogledajte ovdje.

Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri