Klimt u ogledalu Inge Prader

Austrijska umjetnica na svojim fotografijama rekreira prizore sa Klimtovih djela.

Gustav Klimt je jedan od najpoznatijih austrijskih slikara koji je posebno obilježio period secesije. U svojim djelima je često koristio organske elemente koji su bili jedan od osnovnih motiva tog umjetničkog perioda, a na njegov rad su utjecali i bizantski mozaici, posebno mozaici iz Ravenne. Njegov jedinstven i prepoznatljiv stil obilježili su i različiti geometrijski oblici koje je savršeno kombinirao s upečatljivim bojama.
 
U periodu između 1899. i 1910. godine, u svojim djelima je često koristio elemente u zlatnoj boji te je to razdoblje njegove karijere poznato kao Zlatna faza, a najpoznatiji rad iz tog vremena je Poljubac.
 
Zlatna faza njegovog opusa inspirirala je Inge Prader, austrijsku umjetnicu koja se bavi fotografijom, da oživi neka od najpoznatijih djela Gustava Klimta. Ona je na fotografijama prikazala fantastične i glamurozne prizore i motive s nekih od najvažnijih Klimtovih slika kao što su Smrt i život, Kralj Mida, Zlatno runo, Beethovenov friz, Danaja i Medicina.
 
Posebna pažnja posvećena je odabiru šminke i kompleksne garderobe za modele, a krajnji rezultat je na upečatljiv način uspio dočarati atmosferu i duh secesije.
 
Projekat je realiziran povodom bečkog Bala za život posvećenog oboljelima od AIDS-a. Ovaj bal se od 1993. organizira svake godine, kako bi se podržala kampanja za prikupljanje sredstava za liječenje HIV-a.

Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri