Korporativna satira Dušana Makavejeva

Danas je preminuo velikan južnoslavenske kinematografije i reditelj malo poznatog filma The Coca-Cola Kid.

Danas je u 86. godini preminuo Dušan Makavejev, jedan od predstavnika jugoslavenskog filmskog crnog vala i veliki reditelj ovih prostora koji je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća snimio neka od znamenitih djela jugoslavenske kinematografije poput filmova Čovjek nije tica (1965), Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a (1967), Nevinost bez zaštite (1968) ili WR: Misterije organizma (1972).

Snimao je i izvan tadašnje Jugoslavije; film Sweet Movie snimio je u Kanadi, crnu komediju Montenegro u Švedskoj, a sredinom osamdesetih u Australiji romantičnu komediju The Coca-Cola Kid zasnovanu na kratkim pričama australskog spisatelja Franka Moorhousea – The Americans, Baby i The Electrical Experience.

Makavejev je, navodno, dok je na Sidnejskom filmskom festivalu 1975. godine predstavljao svoj Sweet Movie dobio na poklon Moorhouseovu knjigu a desetak godina kasnije, sam Moorhouse je napisao scenarij za film koji će 1985. snimiti Makavejev.

U glavnim ulogama su bili Eric Roberts koji glumi Beckera, Coca-Colinog marketinškog gurua koji dolazi u Australiju otkriti zašto na području Anderson Valleya niko ne kupuje njihove proizvode već isključivo lokalni proizvod T. Georgea McDowella (glumi ga Bill Kerr) a sve se komplicira kada se Becker zaljubljuje u T. Georgeovu kćerku Terri koju glumi Greta Scacchi.
 
Ovaj zabavni film, o kojem je pisao i New York Times ocijenivši ga “korporativnom satirom”, predstavljen je i u takmičarskoj konkurenciji Kanskog filmskog festivala 1985. godine. Iako u Australiji nije ostvario značajniji uspjeh, zaradivši u kinima tek 39.000 dolara, prije deset godina doživio je reizdanje kada je objavljen u DVD formatu.

Smrt Dušana Makavejeva odlazak je jednog od najistaknutijih protagonista crnog vala čiji su filmovi obilježili istoriju jugoslavenske kinematografije.