Oliver Look

Lakiko – svježe, autentično, drugačije

Bh. umjetnica sa švicarskom adresom nastupit će na XX3. Jazz Festu Sarajevo 2019.

Svježe, autentično, drugačije – ovim riječima je najlakše opisati muziku Lakiko, bosanskohercegovačke umjetnice Lane Kostić, koja na svoj način ujedinjuje vlastitu muzičku biografiju: mistiku srednjovjekovnih bogumila, melanholiju sevdalinke, jasne strukture klasične muzike i eksperimentalnu muziku.

Ova Sarajka, nakon završene srednje muzičke škole, nastavlja studij violončela na akademijama u Bremenu, Bernu i Cirihu te magistrira kompoziciju i pjevanje.

Kada je 2016. godine u saradnji sa naučnicima iz Biela provodila neurološke eksperimente koji su se bavili slobodnom voljom tokom muziciranja, EEG snimak njenih moždanih valova služio joj je kao uputa za muziciranje, a iz dubina njenog nesvjesnog izronio je Lakiko.

Dok svira violončelo, Lakiko pjeva o nomadskom postojanju, noćnim morama, dalekoj i neistraženoj prošlosti i distopijskoj budućnosti, a uz pomoć elektronike stvara uzbudljive zvučne pejzaže.

Lana Kostić će 9. novembra nastupiti na XX3. Jazz Festu Sarajevo 2019, u Klubu 1. Ulaznice za koncert u prodaji su u sistemu kupikartu.ba – online (uz proviziju banke) i na prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine (bez dodatne provizije).

Publika će osim u koncertu Lakiko, isti dan imati priliku, za istu ulaznicu, u Klubu 1 uživati i u solo nastupu legendarne francuske umjetnice Joëlle Léandre.

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri