f77 reed

Lou Reed Tai Chi Day

Treći august ove godine obilježava se kao Lou Reedov međunarodni dan tai chija.

Muzičar, pjesnik, rock ’n’ roll ikona Lou Reed, muzičku besmrtnost je stekao još na početku karijere sa bendom Velvet Underground, nakon čega je uslijedila epska solo karijera koja je trajala decenijama. 

Posljednjih trideset godina života Lou Reed je svakodnevno prakticirao tai chi i popularizirao je ovu vještinu među prijateljima, mnogim poznatim ličnostima, ali je i nadahnuo i brojne druge da se posvete tai chiju. Uživao je i veliki ugled među majstorima tai chija, a do kraja života ostat će jedan od posvećenijih zagovornika ove drevne discipline. 

Ove godine 3. august je Lou Reedov međunarodni dan tai chija. Bit će to prilika da se prakricira i promovira tai chi, i slave Reedovo djelo i naslijeđe u muzici i pop kulturi. 

Program počinje već ujutro, u 8.00 vođenom meditacijom u velikom lobiju Brooklyn Public Central Library, a nakon toga na platou ispred biblioteke tai chi sesiju će voditi Ren Guang Yi, Reedov majstor posljednjih 12 godina koji će podučavati forme chen stila.

Reedovi bliski prijatelji, Laurie Anderson, njegova životna saputnica, John Zorn, dugogodišnji prijatelj i čovjek koji je upoznao Laurie i Loua, i drugi umjetnici, zajedničkim muzičkim performansom će se pridružiti obilježavanju međunarodnog dana. 

Lou Reed Tai Chi Day je zamišljen kao dan sjećanja na Lou Reeda i kao dan mira, smirenosti i meditacije. Različiti programi i događaji povodom 3. augusta bit će osim u New Yorku, održani u San Franciscu, Parizu i u drugim gradovima.

U srijedu 7. augusta u njujorškoj javnoj bilblioteci bit će postavljena izložba, a u poslijepodnevnim satima organizirana tai chi sesija uz Reedovu muziku za gitaru, dok je za kraj dana najavljena projekcija filma “Crouching Tiger, Hidden Dragon.”

“Lou bi bio veoma uzbuđen u vezi s ovim, ali bi bio i šokiran”, komentirala je Laurie Anderson i dodala da će bruklinski događaji biti posebni jer će uključivati mnoge tai chi praktičare različitih stilova spremne na susret sa tai chi početnicima. “Lou bi bio dirnut da vidi sve te ljude 3. augusta. Mislim da nije imao priliku da zaista vidi koliko ljudi vole njegovo djelo i njega”, kazala je Anderson.

Daft Punk prije epiloga
Latifić: Sin vjetra
Begagić: 2stih o 2nošcima