Martovski koncerti u Mostaru i Sarajevu

Jazz Fest koncerte organizira u koprodukciji sa pozorišnim kućama.

Jazz Fest Sarajevo u martu započinje saradnju sa pozorišnim kućama u Mostaru i Sarajevu na koprodukciji koncertnih programa.

U Mostaru će zajedno sa Pozorištem lutaka predstaviti dio programa Dosterrados koji je prošlog novembra zatvorio XX2. Jazz Fest Sarajevo 2018. Ansambli Nairuz i Barimatango dobili su tada izvrsnu recenziju kritičara njujorškog magazina New York City Jazz Record koji je u decembarskom izdanju pisao o “sjajnoj kombinaciji sufi pjesama i ritmova flamenka” te o “vrlo impresivnom” Barimatangu.

Na mostarskom koncertu 22. marta u Pozorištu lutaka nastupit će međunarodni ansambl gitariste Mirze Redžepagića kojeg čine i kontrabasista Daniel More, nejista i vokalista Almedin Varošanin i flamenko plesačica Urška Centa. Bit će ovo premijerno predstavljanje projekta Nairuz koji će izvesti muziku koja je spoj flamenka, makamdske tradicije i sufijske poezije.

Tradicionalnu muziku istu će večer predstaviti i trio Barimatango sa Jelenom Milušić, Atilom Aksojem i Edvinom Hadžićem, izvodeći repertoar romskih i sefardskim pjesama.

“Snažni kontraalt Jelene Milušić, iznio je tekst na ladinu, sa punim osjećajem drame i dobro integriranim pratećim vokalima instrumentalista; improvizirana sola bila su minimalna, ali snažnog karaktera, sa solo partijama gitariste Atile Aksoja i fino podešenim izletima u maqam muziku basiste Edvina Hadžića”, pisao je New York City Jazz Record o koncertu Barimatanga na prošlogodišnjem Jazz Festu.

Dan kasnije, 23. marta, Nairuz će nastupiti i u Sarajevu otvarajući koncertnu sezonu 2019 koju zajednički produciraju Jazz Fest Sarajevo i Sarajevski ratni teatar. Ovogodišnja koncertna sezona nosi naziv Grlom u jagode i planira svakog mjeseca koncerte različitih bosanskohercegovačkih i međunarodnih umjetnika.

Nairuz koji je na prethodnom Jazz Festu imao kraće nastupe u duetu i triju, održat će u SARTR-u cjelovečernji koncert, po prvi put se predstavljajući u Sarajevu u formi kvarteta sa slovenskom flamenko plesačicom.

Ulaznice za mostarski i sarajevski koncert mogu se kupiti u sistemu Kupikartu.ba.