Moda nadmašila Tutankamona?

Nakon 40 godina, u muzeju Metropolitan postavljen je novi rekord posjećenosti koji je držao Tutankamon.

U muzeju Metropolitan prije nekoliko dana zatvorena je izložba “Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination” (Nebeska tijela: Moda i katolička mašta) koja je postavila novi rekord kada je u pitanju posjećenost izložbi u ovoj prestižnoj njujorškoj kulturnoj instituciji. 

Izložbu u organizaciji Costume Institutea od maja do oktobra posjetilo je 1.659.647 posjetilaca čime je oboren rekord koji je ravno 40 godina držala velika izložba o blagu egipatskog kralja Tutankamona koju je 1978. godine posjetilo 1.360.957 posjetilaca.

Izložba “Heavenly Bodies” predstavljala je kombinaciju kreacija modnih kuća poput Channela, Alexandera McQueena i Versacea i odjeće koja je pozajmljena iz Vatikana. Dodatni publicitet događaju dale su ličnosti iz svijeta muzike i filma koje su prisustvovale u medijima iznimno popraćenom prijemu Met Gala. Posjećenosti je svakako doprinijela i činjenica da je ovo bila i najveća izložba ikada organizirana u Metropolitanu. Prostirala se na 5.600 m2 u ukupno 25 galerijskih prostorija na dvije lokacije – glavnoj zgradi na Petoj aveniji i u Met Cloisters. 

Imajući u vidu utjecaj medija i mogućnosti oglašavanja 1978. godine i danas, nema razloga egipatsku izložbu i dalje ne smatrati najuspješnijim izložbenim događajem ikada organiziranim u Metropolitan muzeju. Ovaj muzej u periodu od juna 2017. do jula 2018. posjetilo je više od 7 miliona posjetilaca.

Deduš: Drvo u sobi
Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri