Taschenovo izdanje od 50.000 KM

Murali sa Tibeta Thomasa Lairda, objavljeni su za poznatog njemačkog izdavača u limitiranom tiražu.

Američki fotograf Thomas Laird proveo je tokom 10 godina više od 50 sati u razgovoru sa Dalai Lamom, a jedna misao istaknula se u njihovim razgovorima – prije nego je naučio čitati, na Dalai Lamino obrazovanje snažno su uticali tibetanski murali.

Murali Tibeta, upravo objavljeni za Taschen, impresivna su monografija na 500 stranica, štampana u velikom formatu 70 x 50 cm, ukupne težine od 23 kg, i u ograničenom tiražu od 998 primjeraka, a svaki od primjeraka lično je potpisao Dalai Lama.

Prvih 80 primjeraka monografije čine dva posebna kolektorska izdanja: prvih 40 primjeraka po cijeni od blizu 50.000 KM (25.000 EUR) već je rasprodano a u julu će biti dostupno preostalih 40 primjeraka monografije po istoj cijeni, u koju su uključeni monografija u tvrdom povezu, prateći priručnik, posebno dizajniran modularni stalak za knjigu te reprodukcija jednog od murala sa pozlaćenim okvirom.

Ostali pimjerci monografije od broja 81 do 998 prodaju se po pojedinačnoj cijeni od gotovo 20.000 KM (10.000 EUR), a u odnosu na skuplje izdanje, ne uključuju reprodukciju murala.

Laird je proteklih 10 godina fotografirao murale širom Tibeta, nalazeći ih u manastirima, kućama, stupama i drugim objektima. Murali datiraju od 633. godine, najčešće su smješteni u uskim prostorijama bez struje i prozora, što je učinilo ovaj fotografski pothvat dugotrajnim procesom koji je rezultirao fotografijama u prirodnoj veličini i visokoj rezoluciji, čak i murala od 10 metara, omogućavajući da ova zapanjujuća i intrigantna remek-djela postanu dostupna javnosti.

Uz Thomasa Lairda, redovnog saradnika publikacija kakve su TIME, Geo, Newsweek, Le Figaro, National Geographic, na monografiji su radili i pisac Robert Thurman, profesorica tibetanske književnosti Heather Stoddard, pisac i prevodilac Jakob Winkler i dizajner Shigeru Ban.

Jakubović: Eurokrem
Sekulić: Ave Marija
Zenft: Tetka Meri